Theresa May kondigt in tranen haar ontslag als Britse premier aan

Theresa May stapt op als Brits premier. Dat heeft ze vrijdagmiddag aangekondigd. Ze blijft eerste minister tot er een nieuwe leider gekozen is, ten laatste op 7 juni. “Ik heb het echt geprobeerd”, aldus een geëmotioneerde May.

Vrijdagmiddag kondigde May haar afscheid zelf aan tijdens een persmoment voor haar ambtswoning. “In een democratie heb je de plicht om te doen wat de mensen willen”, zei May. “En dat heb ik echt geprobeerd. Jammer genoeg is het mij na drie pogingen niet gelukt om tot een akkoord te komen over de Brexit. En ik hoop dat een volgende eerste minister daar wel in slaagt. Maar daarvoor zullen alle partijen wel bereid zijn tot compromissen.”

In tranen

May blijft aan als eerste minister tot er een nieuwe premier aangeduid is. “Ik ben fier op de vooruitgang die we de voorbije jaren geboekt hebben. We hebben meer mensen dan ooit geholpen om een job te vinden. Ik weet dat de Conservatieven zichzelf kunnen vernieuwen de komende jaren. Ik weet dat de Brexit er komt. We kunnen dat.”

Naar het einde van haar betoog was ze zichtbaar geëmotioneerd. “Onze politiek ligt onder vuur, maar er is zoveel dat goed is aan dit land. We hebben zoveel om fier op te zijn. Ik ga deze functie binnenkort verlaten, het was de grootste eer van mijn leven om premier te zijn. Ik ben dankbaar dat ik het land waar ik van hou heb mogen dienen”, zei May met tranen in haar ogen.

Zware druk

De aankondiging volgt op een bespreking met Graham Brady, de leider van het invloedrijke 1922 Committee van de Conservatieve Partij.

© AFP

May had al langer beloofd om op te stappen. Maar ze hield haar definitieve exit steeds af tot na de goedkeuring van haar brexitakkoord. Dat akkoord werd door het parlement al drie keer afgekeurd. Maar afgelopen week is May onder zware druk komen te staan. Een laatste reddingspoging van haar deal botste op zwaar verzet. Zowel haar eigen partijleden als parlementsleden van oppositiepartij Labour lieten weten de reïncarnatie van haar brexitplan niet te willen steunen. Haar toespraak van dinsdag leidde tot een revolte binnen de Conservatieve Partij. Een vierde stemming over haar deal kwam er niet.

Opvolgingsstrijd

De partij en de regering namen mentaal al afscheid van May. Haar fractieleider in het Lagerhuis, Andrea Leadsom, nam al een voorschot op Mays einde. Ze diende woensdag haar ontslag in en maakt zich klaar voor de opvolgingsstrijd.

Merkel “respecteert” beslissing May, Macron looft haar “moedig werk”

© AP

Angela Merkel “respecteert” de beslissing van May, en wil in de toekomst nauw blijven samenwerken met de Britse regering. En de Franse president Emmanuel Macron looft het “moedige werk” van May en hoopt dat de Britten snel duidelijkheid verschaffen over de Brexit. Zowel Merkel als Macron willen niet speculeren over de gevolgen van het vertrek van May. Het Elysée benadrukt wel dat het de prioriteit blijft om de goede werking van de EU te vrijwaren. Daarvoor moet er snel duidelijkheid komen over de Brexit, luidt het in een mededeling.

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft zijn Britse collega May bedankt en zijn “respect overgebracht”. Mays vertrek betekent volgens Rutte niet het einde voor het door haar bereikte akkoord met de Europese Unie over de Brexit. Dat “blijft op tafel”. Nederland volgt de verwikkelingen in Londen op de voet, ook omdat het Verenigd Koninkrijk een belangrijke handelspartner en vaak een belangrijke bondgenoot in de EU is. “Het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn nauw verbonden”, benadrukte Rutte.

Michel: “May gaf blijk van openheid van geest”

“Ondanks onze meningsverschillen gaf Theresa May blijk van een openheid van geest om voor het Verenigd Koninkrijk en de EU een oplossing te vinden voor de Brexit”, is ook premier Charles Michel (MR) lovend. “Ik wil haar danken voor haar vastberadenheid en medewerking. Een ordentelijke Brexit blijft de beste manier om de belangen van onze mensen en economieën veilig te stellen. Laat ons op die weg verdergaan”, aldus Michel nog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

CD&V-vicepremier Kris Peeters benadrukt dat May voor een “bijzonder ondankbare taak stond om het puin van het referendum op te ruimen. Belangrijker dan wie haar opvolgt is dat we snel het werk hervatten en een onderhandelde oplossing zoeken voor het Brexit-kluwen. We moeten alles blijven doen om een ‘no deal’ te vermijden”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook volgens Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) stond May in het Brexit-dossier voor een “onmogelijke opdracht”. Bourgeois vreest dat het ontslag van May de bestaande onzekerheid nog zal vergroten en hoopt dat haar opvolger “een pragmatische Brexiteer” wordt. “Het allerergste is dat de klok tikt. 31 oktober (de nieuwe deadline in het Brexit-dossier, red.) is kort dag. Ik weet niet hoe het zal opgelost worden”, verzucht hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer