Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Kan Luis Enrique 'La Roja' een nieuwe identiteit geven?

Luis Enrique zeult wat ballen mee na de training in Madrid. Hij staat bekend als een creatieve, maar lastige trainer. Is hij de juiste man voor de job?Beeld EPA

Sinds de Europese titel in 2012 overleefde Spanje geen enkele achtste finale op een groot toernooi. Dieptepunt was deze zomer, toen bondscoach Julen Lopetegui vlak voor het WK in Rusland opstapte. Is er een dokter in de zaal?

Een Spaanse journalist omschreef enkele dagen geleden bij BBC Radio de Spaanse nationale ploeg als de voetbalversie van House Of Cards, de welbekende televisieserie rond politieke intriges. Acht jaar na haar wereldtitel, zes jaar na haar Europese titel, is 'La Roja' op zoek naar een nieuwe identiteit. Eén dag voor de Nations League-wedstrijd op Wembley tegen Engeland is de nationale ploeg zélfs bij de Madrileense sportkrant AS geen covernieuws. Aan de nieuwe bondscoach Luis Enrique om orde in de chaos te brengen.

Als op 8 juni spelers en staf in Madrid het vliegtuig nemen richting Rusland, zijn de verwachtingen omtrent de nationale ploeg op de wereldbeker bijzonder groot. Spanje is onder bondscoach Julen Lopetegui dan twintig wedstrijden ongeslagen. Het voetbal is bijwijlen spectaculair, met onder meer de 6-1-zege in maart tegen Argentinië.

Weliswaar is Real Madrid op dat moment aan een lastige zoektocht bezig naar een opvolger voor Zinédine Zidane, maar eenmaal neergestreken in het basiskamp in Krasnodar lijkt die problematiek alvast ver van huis. Tot Real-voorzitter Florentino Pérez 'La Roja' torpedeert. Niet zozeer de keuze voor Lopetegui wekt verwondering, wel de beslissing van Pérez om die wereldkundig te maken drie dagen voor de WK-openingswedstrijd van Spanje. Ingewijden zijn overtuigd dat Pérez goed besefte dat hierdoor de Spaanse voetbalbond het WK onmogelijk kon afwerken met Lopetegui.

De beerput ging open: verdeeldheid in de kleedkamer, in de federatie, in de pers en een uitschakeling in de achtste finale als toetje.

Het zouden ellendige dagen worden in de bondsgebouwen in Madrid. Er diende een nieuwe sportief directeur aangesteld en een nieuwe bondscoach, te midden van de vertwijfeling en de intriges waar de onervaren bondsvoorzitter Luis Rubiales weinig vat op kreeg.

Gerard Piqué, David Silva en Andrés Iniesta maakten inmiddels bekend dat zij hun interlandcarrière voor bekeken hielden. SOS Spanje.

Hautain

Aan de vooravond van de halve finale op het WK tussen België en Frankrijk maakt de Madrileense krant Marca de naam van de nieuwe bondscoach bekend: ex-Barça-trainer Luis Enrique - en niet Roberto Martínez, die nooit officieel is benaderd, ondanks de geruchtenstroom.

Luis Enrique is 48 en een karaktertje. Hij heeft ook gesprekken gevoerd met de eigenaars van Arsenal om Arsène Wenger op te volgen in Londen. De clubleiders waren naar verluidt evenwel geschrokken van de egocentrische, hautaine houding van Enrique aan de onderhandelingstafel.

Nogal wat waarnemers en analisten in Spanje menen dat de nationale ploeg nu een gematigde coach nodig heeft, genre Michel (de favoriete kandidaat van de vestiaire), Quique Sánchez Flores of Martínez. Het is dan ook de vraag of Luis Enrique de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment is. Het bestuur van FC Barcelona had het bij het afscheid, in de zomer van 2017, helemaal gehad met hem. Een temperament even creatief als vervelend.

De eerste selectie van de bondscoach is al meteen opzienbarend, middels een filmpje, opgenomen aan het tactische bord in zijn bureau, en waarin de namen van Jordi Alba, Koke, en Lucas Vázquez ontbreken. Een kleine revolutie.

Na het afhaken van Piqué en Iniesta draagt 'La Roja' niet langer de stempel van Barcelona, alleen de polyvalente Sergi Roberto en Busquets blijven over. De nationale ploeg is nu veel meer beïnvloed door het zestal van Real Madrid: Isco, Asensio, Ceballos en de verdedigers Carvajal, Nacho en Ramos. De snelheid van uitvoering bij Isco, Asensio en Ceballos ligt lager dan in de hoogdagen van Xavi en Iniesta. Luis Enrique, die bij Barcelona voortbouwde op de erfenis van Pep Guardiola, zal zich daaraan moeten aanpassen. Net zoals collectief druk zetten bij balverlies de laatste jaren veel minder een doctrine was in Real Madrid. Zal Luis Enrique zijn hogesnelheidsvoetbal wel kunnen ontwikkelen met deze kern?

Engeland - Spanje vandaag om 20.45 uur