België stuurt dit jaar toch al F-16’s naar Oekraïne

De federale regering heeft beslist om dit jaar nog F-16’s naar Oekraïne te sturen. Langer wachten was geen optie, nu de Russen op winst staan aan het front.

Arnout Gyssels en Siska Thuysbaert

België stuurt voor het einde van het jaar dan toch twee à vier F-16’s naar Kiev. Oekraïne krijgt de Belgische F-16’s dus een paar maanden vroeger dan oorspronkelijk gepland. In oktober kondigde de regering nog aan dat die levering ten vroegste in 2025 kon en dat het dus aan de volgende regering zou zijn om die knoop door te hakken. Tot groot ongenoegen van Oekraïens president Volodimir Zelenski. Hij noemde de beslissing indertijd een gevaarlijke. “Het is een lange oorlog. Iedereen vreest dat er iets anders gebeurt. Een andere oorlog bijvoorbeeld, wat gebeurt er dan met onze militaire steun? We rekenen op onze relaties. Op de VS, op de vrienden uit de EU.”

LIVE. Volg hier al het nieuws over de oorlog in Oekraïne

Maar intussen is de situatie van de Oekraïeners penibel geworden. De Russen zijn de uitputtingsslag aan het front aan het winnen. De Oekraïeners zitten bijna door hun munitie heen en ook qua manschappen ziet het er niet fraai uit. De Westerse bondgenoten zijn intussen wel wakker geschoten.

De troepen van Oekraïens president Volodimir Zelenski zijn de uitputtingsslag met de Russen aan het verliezen.© EPA-EFE

De VS hebben na maanden gekissebis tussen Republikeinen en Democraten een steunpakket van 61 miljard dollar vrijgemaakt. De Britten smeten er nog eens 500 miljoen pond tegenaan en zullen munitie, luchtafweer en voertuigen leveren.

België draagt haar steentje al bij aan de F-16-coalitie, opgericht door Denemarken en Nederland, maar deed dat vooral door Oekraïense technici op te leiden. “Minstens even belangrijk”, zei minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). “Daarmee is de coalitie complementair: een aantal landen levert toestellen, andere helpen piloten en technici op te leiden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER