Direct naar artikelinhoud
Tv-recensie

Volgens Jensen vonden velen zijn talkshow een ‘verademing’. Maar waarom sloeg dat andere geluid dan niet aan?

Volgens Jensen vonden velen zijn talkshow een ‘verademing’. Maar waarom sloeg dat andere geluid dan niet aan?

Het moet Robert Jensen ook verbaasd hebben. Dat al die honderden retweets op Twitter, al die mensen die hem brieven schreven over linkse indoctrinatie op scholen en al die stemmen op FvD niet tot een goed bekeken talkshow leidden. Dinsdag was de laatste aflevering, waar 122 duizend mensen naar keken.

Wilt u dit verhaal liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

‘Robert Jensen heeft een trouwe schare fans’, aldus RTL. ‘Helaas is die groep niet groot genoeg en blijft groei uit.’ Een opluchting voor links, dat elke week juichte omdat Jensen weer onder de 200 duizend kijkers was gebleven. Daarachter schuilde natuurlijk de vrees dat zijn potentiële doelgroep groter kon zijn.

Jensen beloofde een ‘ander geluid’, en bracht dat ook. Een geluid dat viel te omschrijven als: rechtse gasten kritiekloos en schaterlachend interviewen, terwijl hij zelf veel aan het woord is, en linkse gasten belachelijk maken en niet laten uitpraten. Onwelgevallige fenomenen werden met complottheorieën verklaard.

In 24 uitzendingen kwamen alle nieuw-rechtse kopstukken langs: Thierry Baudet (2x), Geert Wilders (2x), Martin Bosma, Nigel Farage, Joost Eerdmans, Filip Dewinter, Theo Hiddema, Annabel Nanninga, Arnold Karskens en Wierd Duk. Ook nodigde Jensen tweemaal Peter R. de Vries uit om mee te bekvechten.

Omwille van de diversiteit schoven ook gasten aan zoals voormalig Braboneger Steven Brunswijk en YouTubers Qucee, Nesim (Supergaande) en Défano Holwijn. Met hen voerde hij relatief gezellige gesprekken, als ze tenminste wilden lachen om zijn flauwe allochtonengrapjes en zin hadden een discussie over Zwarte Piet te voeren.

JensenBeeld Jensen

In zijn slotwoord prees Jensen zijn eigen dwarsheid en toonde hij tweets van mensen die zijn show een ‘verademing’ vonden. Maar waarom sloeg dat andere geluid dan niet aan? Zou het zijn dat ook rechtse kijkers graag willen dat rechtse politici kritisch bejegend worden? Dat ze serieus willen worden genomen?

Nee, er is een simpele verklaring, zei Jensen dinsdag tegen Baudet, zijn laatste gast: ‘De mensen die dit geluid belangrijk vinden, hebben hun tv er al 15 jaar geleden uitgegooid.’ Laat hem maar niet horen dat nog steeds 95 procent van de Nederlandse consumenten een tv-abonnement heeft.

Zijn talkshow wil Jensen voortzetten op internet. Daar had hij al een wekelijkse podcast die hij gebruikt om zijn criticasters aan te pakken en om over zijn vaste thema’s uit te weiden: de ‘hoax van climate change’ (hij zegt het altijd in het Engels) en het linkse complot van media, scholen en andere instituties.

Het lijkt erop dat hij een media-imperium als Infowars, van complotschreeuwer Alex Jones, wil opbouwen. Al verkoopt Jensen nog geen dubieuze voedingssupplementen en gevriesdroogde apocalypspakketten. Op zijn site vraagt hij wel om donaties – voor 20 euro per maand word je ‘Jensen Warrior’, voor 100 euro ‘Jensen Enlightened’.

Wie door Jensen zijn eigen ‘red pill-ontwaking’ wil beleven, weet hem voortaan te vinden. Alle andere mensen hoeven hem zappend niet meer tegen te komen. Een verademing.