© Dirk Kerstens

‘Weefwijven’ fabriceren tapijtjes met Schelde-afval

Alle generaties van de samenleving milieubewust maken, dat is het doel van de Weefwijven van artistieke vrijhaven Stormkop. Woensdagochtend waren ze daarom te vinden in woonzorgcentrum Sint-Bartholomeus in Merksem, om tapijtjes uit gerecycled materiaal en Schelde-afval te weven.

Maxime Bosmans

“Ik ben geboren in Antwerpen, en toch heb ik nog nooit aandacht besteed aan al dat afval”, zegt bewoonster Lieve (85). “Maar we willen het altijd proper hebben.”

De bezorgdheid over het klimaat bestaat wel bij de bewoners van woonzorgcentrum Sint-Bartholomeus, maar niet iedereen heeft het gevoel dat hij of zij iets kan doen. “Wij kennen een tijd dat er nog geen plastic was”, vertelt Maria (87). “Het klimaat helpen is niet meer aan ons. Veel plastic hebben we hier niet, behalve soms eens een zakje. We drinken bijna alleen uit glazen flessen.”

Actief burgerschap

Lot Saldien (36), communicatieverantwoordelijke van Stormkop en deel van de Weefwijven, stelt dat het klimaat absoluut een drijfveer is voor het project. “Iedereen bij Stormkop heeft een activistisch kantje. Eén van onze missies is het stimuleren van actief burgerschap, onder andere bij kinderen en jongeren. Nu dus ook met oudere mensen.”

© Dirk Kerstens

Al de benodigdheden voor de weeftapijtjes bestaan uit afval uit de Schelde, of hergebruikt materiaal. “Het hout is afval van een bedrijfje in Mortsel dat interieurs bouwt. De wol, het juten touw en andere stoffen komen van de Kringwinkel. Er zitten vaak half gemaakte projecten tussen, die zijn altijd leuk om te gebruiken omdat ze al een half verhaal dragen.”

Sommige bewoners begrijpen niet goed waarmee ze aan het weven zijn. “Ik ken er geen fluit van”, laat Angèle (87) weten. Lilly (89) is verbaasd wanneer ze hoort dat het afval uit de Schelde komt. “Ik had zeker niet verwacht dat er plastic in de Schelde zat. Ik dacht dat die proper was! Ik zou liever een ander klimaat hebben, maar wij kunnen er niet veel aan doen.”

Hans Wathion, animatiecoördinator bij het woonzorgcentrum, legt uit waarom de Weefwijven uitgenodigd zijn. “De bewoners zijn zich wel bewust van het milieu, maar komen niet op straat. Dus wij brengen het in huis. Zo doen de overgrootouders mee op hun eigen manier terwijl de jongeren en grootouders betogen”.

Schoon van ver, ver van schoon

Lot vertelt wat er met de weeftapijten zal gebeuren. “Wij willen die tapijten guerillagewijs ’s nachts installeren, om een statement te maken. Op 5 juni is het de 45ste Wereldmilieudag, dus in de nacht van 4 juni gaan we met alle Weefwijven de installatie bouwen op een nog onbekende plek. Het idee is ‘schoon van ver, ver van schoon’: van veraf zien de kleurrijke tapijten er heel mooi uit, maar van dichtbij besef je dat je gewoon naar je eigen afval zit te staren.”