© bla

Opnieuw sprankeltje hoop voor KV Mechelen? BAS laat zich geen deadline opleggen

Er is opnieuw een sprankel hoop voor KV Mechelen. Het BAS, de instantie die een definitieve beslissing moet nemen over het lot van de club, laat zich niet vastpinnen op een deadline. De voetbalbond schoof onlangs de deadline voor de reeksindelingen van 1A en 1B op van 1 naar 15 juli. Maar Marc Boes, de voorzitter van het BAS, sluit niet uit dat een uitspraak langer op zich laat wachten.

Bart Lagae

“Dit is een complex dossier met vele partijen en duizenden bladzijden aan conclusies”, zegt Boes. “Ik kan vandaag niet zeggen hoeveel tijd we gaan nodig hebben om alles grondig te lezen, iedereen te horen en daarna een beslissing uit te schrijven. Dat de voetbalbond zijn definitieve kalender zo snel mogelijk wil vastleggen? Dat is het probleem van de bond.”

Tim Dehertogh, de advocaat van de supporters van KV Mechelen, reageerde na afloop voorzichtig tevreden. Dehertogh had Marc Boes in eerste instantie gewraakt als voorzitter, maar een college besliste dat de 73-jarige jurist toch op post mocht blijven. “Ik vind het een positief signaal dat de voorzitter zich niet laat vastpinnen op een deadline”, zei Dehertogh.

De tijd tikt voorlopig in het voordeel van KV Mechelen. Eerder wraakten de supporters van Malinwa de eerste voorzitter Herman Huygens vanwege zijn banden met de Belgische voetbalbond. Daarna was het de beurt aan spelersmakelaar Walter Mortelmans die de onafhankelijkheid van Huygens’ opvolger Philippe Verbiest aanvocht. Verbiest is lid van de anti-dopingcommissie van de UEFA, een belanghebbende partij. Marc Boes heeft collega’s op kantoor die in commissies van de voetbalbond zetelen, maar daar zag het college geen graten in.

Door het uitstel vinden de pleitzittingen van het BAS nu plaats op 1 en 2 juli, dat is na de bekendmaking van de kalender van de voetbalbond op 1 juli. De KBVB zal niet anders kunnen dan verschillende kalenders bekendmaken: 1A met en zonder KV Mechelen en Waasland-Beveren en 1B met en zonder Beerschot, Lokeren en Tubize.

Om alles in goede banen te leiden huurde het BAS een zaal af in het Eurovolleycentrum in Vilvoorde. De zittingen zijn openbaar en dat betekent dat in theorie zelfs supporters van KV Mechelen welkom zijn – in de mate dat ze de orde niet verstoren.

Op 1 juli pleiten de voetbalbond en de tussenkomende partijen Beerschot, Lokeren en Tubize, op 2 juli komen Waasland-Beveren en KV Mechelen aan bod. Als de pleidooien uitlopen is ook woensdag 3 juli voorzien als mogelijke zittingsdag.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL