Ingekorven vleermuizen in het fort van Oelegem.© Fons Bongers

Drie vleermuisavonden in fort Oelegem deze zomer, aanmelden kan nu al

Oelegem -

Elke zomer organiseert Natuur 2000 enkele vleermuisavonden in het fort van Oelegem. Inschrijven kan nu al.

Vleermuizen blijven ook vandaag nog steeds een bedreigde diersoort. Het verdwijnen van schuilplaatsen voor hun overwintering speelt daarbij een rol. Gelukkig kunnen ze in het Fort van Oelegem nog wel terecht. Dit vleermuizenreservaat in een beschermd monument is een van de belangrijkste in het land en wordt sinds 1984 beheerd door de Vlaamse Jeugdbond voor Natuur en Milieu Natuur 2000 vzw.

Elke zomer organiseert Natuur 2000 enkele vleermuisavonden. Zo’n avond bestaat uit drie delen: een briefing over de aanwezige vleermuizensoorten en hun biotoop, een sfeervolle wandeling door de fortgangen waar de vleermuizen overwinteren, en op het einde een demonstratie met een bat detector die de ultrasone geluiden van de op insecten jagende vleermuizen toch hoorbaar maakt.

© rr

In 2024 vinden deze vleermuizen-infoavonden plaats op zaterdag 29 juni om 21.15 uur, op zaterdag 24 augustus om 20 uur en op zaterdag 14 september om 19 uur.

Wie wil deelnemen kan een mail sturen naar de Werkgroep Fort Oelegem van Natuur 2000 via info@fortoelegem.be of bellen naar 0475-29.04.87.

Waterdicht schoeisel, een goede zaklamp en een warme trui zijn een must. Voor toegang en rondleiding vraagt de Werkgroep een kostenbijdrage van 6 euro, voor wie jonger is dan 12 of ouder dan 65 en voor houders van diverse passen wordt dat 5 euro, vooraf te betalen.

Het adres van het fort is Goorstraat 19 in Oelegem. Parkeren kan langs de Goorstraat. De dichtste bus is lijn 610 die stopt aan provinciaal groendomein Vrieselhof, halte Knodbaan in Oelegem.

 (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners