Vijfde minderjarige relschopper opgepakt, twee andere minderjarigen opgespoord

Er is een vijfde minderjarige opgepakt voor de rellen van vorige week woensdag rond het Brusselse Muntplein na het optreden van internetsensatie Vargasss92. De 16-jarige wordt verdacht van diefstal met braak en met geweld of bedreigingen in een bende, vernietiging van een winkel en voertuigen, meerdere gevallen van gewapende weerspannigheid en het dragen van een als wapen gebruikt voorwerp. Hij zou een chocoladewinkel geplunderd hebben. Het parket heeft hem laten voorleiden bij de jeugdrechter en vraagt zijn plaatsing in een gesloten instelling.

Die vijfde minderjarige, G.D.F., geboren in 2001, was reeds gekend bij de jeugdrechtbank en werd op 21 november 2017 aangehouden op verdenking van diefstal met braak en met geweld of bedreigingen in een bende, volledige of gedeeltelijke vernietiging van een winkel, vernietiging van voertuigen met geweld of bedreigingen in een bende, meerdere gevallen van gewapende weerspannigheid en het dragen van een als wapen gebruikt voorwerp. Volgens het parket heeft hij onder andere de ‘Galler’-chocoladewinkel geplunderd en was hij één van de jongeren die gefilmd werden toen ze op de auto van een voorbijrijdende vrouw stonden te springen. Het parket heeft gevraagd dat hij in een gesloten openbare gemeenschapsinstelling voor jeugdbescherming geplaatst zou worden. De jeugdrechter zal in de loop van de namiddag een beslissing nemen over dit dossier, klinkt het.

In onderstaand filmpje is de 16-jarige G.D.F. te zien.

“Daarnaast werden nog twee andere minderjarige verdachten geïdentificeerd door de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene”, zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. “Zij moeten nog worden aangehouden. Tot slot heeft de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene 5 portretten van andere daders kunnen isoleren die momenteel worden geïdentificeerd.”

Nog tijdens de rellen waren al vier minderjarigen gerechtelijk aangehouden. Twee van hen, M. en A., beiden geboren in 2001, werden allebei reeds opgevolgd door een Brusselse jeugdrechter en werden verdacht van diefstal met geweld met verzwarende omstandigheden en het aanrichten van vernielingen. Het parket vroeg voor hen de plaatsing in een gesloten gemeenschapsinstelling.

LEES OOK. “Kan niet zijn dat bende snottebellen de macht in de straat overnemen. De belastingbetaler verdient beter”

Twee anderen, C. en B., beiden geboren in 2001, waren nog niet gekend bij de jeugdrechtbank. C. werd gearresteerd voor feiten van weerspannigheid. B. werd gearresteerd voor feiten van gewone diefstal. Zij werden na hun verhoor door het parket vrijgelaten maar riskeren wel nog vervolging.

Rellen na WK-kwalificatie Marokko

In het onderzoek naar de rellen die zaterdagavond 11 november het centrum van Brussel ontsierden, zijn al 9 personen opgepakt. Vijf van hen werden rechtstreeks gedagvaard voor de zitting van de correctionele rechtbank van 5 januari, een zesde werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en drie minderjarigen werden toevertrouwd aan de jeugdrechter. Dat meldt het Brusselse parket.

Daarnaast hebben de politiediensten 10 andere individuen kunnen identificeren die strafbare feiten zouden hebben gepleegd en de komende dagen aangehouden zouden moeten worden. Tot slot heeft de Brusselse politie 21 andere daders kunnen isoleren die momenteel worden geïdentificeerd, aldus nog het parket.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen