© jhs, rr

STANDPUNT. De winnaar van de verkiezingen is erin geslaagd zich totaal te isoleren

Zou Wouter Van Besien nu niet beter het volgende gesprek met informateur Bart De Wever afzeggen? Dan kan hij zijn belofte van vóór de verkiezingen houden: Groen stapt niet in een coalitie met N-VA. Na zijn demarche van gisteren kunnen verdere gesprekken zijn positie alleen maar meer ondermijnen.

Kris Vanmarsenille

LEES OOK: “Stukje theater in gemeenteraad” ontploft in gezicht van Groen

Bovendien heeft hij zich niet bepaald gemanifesteerd als iemand die over de nodige politieke vaardigheden beschikt om de stad mee te besturen. Van Besien is erin geslaagd om als een van de grote winnaars van de verkiezingen zichzelf totaal te isoleren. Wat wilde hij bereiken met het indienen van twee resoluties in de gemeenteraad?

Het was niet moeilijk voor Bart De Wever om het betaalbaar wonen en de autoluwe binnenstad naar de coalitiegesprekken te verwijzen. Dat kon hij op voorhand weten. Wat hem wellicht wel verrast heeft, is dat ook zijn linkse collega’s geen enkel begrip konden opbrengen voor zijn actie.

Peter Mertens (PVDA) en Toon Wassenberg (sp.a) lieten Van Besien compleet vallen. Niemand begreep waarom hij de thema’s die besproken moeten worden in de coalitiegesprekken, nu voorlegde aan een gemeenteraad die niet eens gemachtigd is om beslissingen te nemen over de verre toekomst van Antwerpen. Iedereen beschouwde het indienen van die resoluties als een stukje theater.

Oprechtheid testen

Zelf bleef Van Besien zijn actie verdedigen. Hij wilde de oprechtheid van Bart De Wever testen, hij is voor transparantie en hij vindt dat het tijd is om beslissingen niet langer in achterkamers te nemen.

Je kunt je afvragen of er ergens in de wereld nog een andere politicus te vinden is die gesprekken over een coalitie op straat wil voeren. Om tot een goed bestuursakkoord te komen moet je in vertrouwen en met alle kaarten op tafel kunnen praten, zodat iedereen kan geven en nemen. Pas als je een akkoord hebt, verdedig je dat in het openbaar.

Nee, Van Besien kan maar beter tegen De Wever zeggen dat hij niet meer meedoet. Dan kan hij met zijn 18% van de stemmen in de oppositie gaan zitten en zoekt de burgemeester zelf maar uit hoe hij aan een werkbare coalitie geraakt.

Groen heeft dan voldoende tijd om na te denken over hoe ze — na dit staaltje van politieke naïviteit — in mei de federale en Vlaamse verkiezingen denken te kunnen winnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER