Asbest aangetroffen in verf op sommige types van goederenwagons bij NMBS

© Belga

In de verf op sommige goederenwagons die de NMBS voor derde partijen onderhoudt, is asbest aangetroffen. Met het oog op de bescherming van het personeel werden intussen de nodige maatregelen genomen, zo meldt de spoormaatschappij vrijdagavond.

Nadat de NMBS op de hoogte werd gebracht van de potentiële aanwezigheid van de schadelijke stof, werd onmiddellijk beslist om verfstalen te nemen van alle goederenwagontypes die in de werkplaatsen van Gentbrugge, Antwerpen en Monceau worden onderhouden. In een beperkt aantal stalen van sommige types wagons werd effectief asbest aangetroffen, luidt het in een mededeling.

De werknemers in de betrokken werkplaatsen worden verder op de hoogte gehouden van de situatie en bepaalde werkzaamheden zijn stopgezet. “Het is nu wachten op de resultaten van alle analyses ten gronde met de bevoegde instanties, en eventuele aanbevelingen”, aldus nog de NMBS.

Bij het personeel is er heel wat ongerustheid, vertelt Luc Piens van de christelijke spoorvakbond. Volgens Piens zou er in eerste instantie sprake zijn geweest van een tiental wagons, maar lijken dat er uiteindelijk meer te zullen worden. De vakbonden hebben om meer informatie gevraagd. Er is al gestart met het controleren van de betrokken werknemers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen