Oorlog in Gaza

De Croo fluit Lahbib terug: “België blijft lid van EU-groep voor erkenning Palestina”

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib en premier Alexander De Croo.© belga

België is nog steeds lid van een EU-trekkersgroep voor de erkenning van Palestina. Dat verklaarde premier Alexander De Croo donderdag naast minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib. Zij beweerde afgelopen dinsdag nog het omgekeerde.

Dario Van Fleteren

“Wij zijn nog steeds lid van die groep.” In een antwoord op zes parlementaire vragen haalt premier De Croo (Open VLD) de lont uit het kruitvat over de erkenning van Palestina. Ons land staat achter zo’n erkenning op langere termijn. Het moet deel uitmaken van een vredesproces richting een tweestatenoplossing, verduidelijkt De Croo. Op een laatste informeel overleg plaatste de premier zijn handtekening niet onder het einddocument. “Omdat het als voorzitter van de Raad van de EU onze taak is om tot een gemeenschappelijk standpunt te komen”, hield België zich dus even op de vlakte.

Het salvo aan parlementaire vragen, waarvan vijf van de zes van meerderheidspartijen, komt er na een uitschuiver van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) in de parlementaire commissie op dinsdag. Persagentschap Belga noteerde dat Lahbib er verklaarde dat ons land niet langer lid is van die stuurgroep. Het verslag van de commissie bevestigt dat. De coalitie zou “intern veranderd zijn”, verklaarde Lahbib. Daardoor zouden alleen nog Spanje, Slovenië en Ierland overblijven. De Spanjaarden zouden er erkenning willen “forceren”, waarop “de eerste minister beslist heeft om België uit de groep terug te trekken”, aldus Lahbib.

“Misbegrepen”

Lahbib voelt zich “misbegrepen”, zegt ze in de Kamer. Ze valt de berichtgeving aan over haar verklaringen. “De berichtgeving neemt soms een loopje met de waarheid”, klinkt het nu. Omdat De Croo geen handtekening zette onder de eindverklaring van de vorige vergadering “telt het niet als een deelname”, verduidelijkt de woordvoerder van de minister. Op dinsdagavond werd de communicatie daarom nog bijgestuurd. België had beslist niet deel te nemen “aan de laatste vergadering” van de groep, klonk het dan.

Omdat de onduidelijkheid bleef duren, liet Lahbib zich in de Kamer bijstaan door de premier. “Om samen klaarheid te scheppen.” Na de respons van De Croo herhaalde Lahbib grotendeels wat De Croo had gezegd. Voor de erkenning van Palestina “werkt ons land aan criteria, samen met andere landen”.