Vliegtuig nemen maakt minder ziek dan eerst gedacht

© ss

Virussen in de lucht van passagiersvliegtuigen besmetten minder reizigers dan algemeen aangenomen. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

red

Miljoenen Belgen nemen elk jaar het vliegtuig voor business of pleasure en voor velen van hen is verkouden worden na een lange vlucht een onvermijdelijk kwaad. Naast het feit dat jetlag het immuunsysteem aantast, hebben wetenschappers Stover Hertzberg en Howard Weiss nu ontdekt waar het vooral niét aan ligt.

Hun onderzoek, voor het eerst gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, suggereert dat een zieke vliegtuigpassagier waarschijnlijk niet meer medereizigers aansteekt dan zij die twee zetels voor, achter, rechts of links van hem zitten. Zij hebben 80 procent meer kans om besmet te worden. Passagiers die verder zitten dan dat hebben maar 3 procent risico op besmetting. Zieke stewards en stewardessen besmetten gemiddeld 4.6 passagiers tijdens een vlucht.

Het meten van de verspreiding van die virussen is niet eenvoudig. Al helemaal niet wanneer apparatuur en technologie als camera’s, RFID tags, infrarood en ultrasone stralen niet gebruikt mogen worden. Deze tools worden normaal gebruikt om bewegingspatronen van mensen te analyseren maar vormen een veiligheidsrisico of inbreuk op de privacy van passagiers. Dit alles zorgde ervoor dat onderzoek naar besmettingen op passagiersvliegtuigen voor de wetenschap een blinde vlek was.

Tablets voor onderzoek

Hertzberg en Weiss van de universiteit van Emory omzeilden dit probleem door het gebruiken van tablets waarmee onderzoekers om de vijf rijen het komen en gaan van passagiers en luchtverkeerpersoneel registreerden. De onderzoekers combineren die bewegingspatronen vervolgens met bestaande modellen van griepverspreiding.

Dat roept natuurlijk vragen op: op welke manier worden we dan wel besmet? ‘Sommige besmettingen doen zich voor tijdens het wachten in de luchthaven, instappen of uitstappen,’ schrijven Hertzberg en Weiss in hun studie, ‘daarnaast kunnen mensen ook in aanraking komen met besmette voorwerpen vlak voor of na hun vlucht.’

Deze veronderstelling lijkt de logische aanvulling op een rapport van de Air Transport Association (IATA) dat eerder dit jaar verscheen. In dat rapport over luchtkwaliteit in vliegtuigen staat dat de kans om via de luchtwegen besmet te worden niet hoger is dan die in een cinemazaal of treincabine. IATA claimt dat filters 99.9 procent van microben en ziektekiemen uit de lucht haalt. Bovendien benadrukt ze dat lucht in een vliegtuig voor minstens de helft uit binnengelaten, verse lucht bestaat.

Knoppen van airco

Zetels en wc-brillen zijn de meest voor de hand liggende hotspots voor bacteriën maar zij zijn de plaatsen die het schoonmaakpersoneel het meeste reinigt. Tijdsdruk verhindert schoonmakers echter om alle hoekjes en gaatjes aan te pakken. Reistijdvergelijker Travelmath waarschuwt dat uitklaptafeltjes, gordels en de knoppen van de airconditioning en de WC de meeste microben bevatten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer