© Ward Bosmans

18-jarige Ryan Joostens speelt hoofdrol in musical over Berlijnse Muur

Zijn naam zal u misschien niet meteen bekend in de oren klinken, maar toch heeft Mechelaar Ryan Joostens (18) al een aardig palmares als het op musical aankomt. Nadat hij al heeft meegespeeld in onder andere Kadanza en Oliver pakt hij nu een hoofdrol in November 89, een nieuwe prestigieuze productie.

Ward Bosmans

November 89 werpt, dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur, een unieke blik op het leven achter de Muur, op vriendschappen en families die verwoest worden en keuzes die je maakt in tijden van onrust. Het is een productie van The Singing Factory en gaat in première op 9 november in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Dat is dag op dag dertig jaar na de val van de muur. De leading lady van de Vlaamse musical, Anne Mie Gils, regisseert de nieuwe productie.

Ryan Joostens is niet de enige getalenteerde Mechelaar in deze musical. Wanne Synnave (22) tekent namelijk voor het script en de liedjesteksten. Dat deed hij eerder al voor de succesvolle musical Magdalena over het schrijnende, waargebeurde verhaal van de Ierse 'Magdalene Laundries'. De 44 jongeren van het jongerenkoor ‘Youforia’ krijgen ervaren professionals Maike Boerdam, Sébastien De Smet en Saïn Vantomme naast zich op de planken.

In November 89 maken we kennis met het gezin van Arend Holtz, dat in Oost-Berlijn woont op het moment dat de Berlijnse Muur wordt gezet. Zonen Arend en Klaus gaan naar de Humboldt-Universiteit, waar de sociale onrust groeit en iedereen keuzes moet maken. Keuzes die levensbepalend zijn. Ryan Joostens speelt de rol van Lenard, de vice-praeses van de studentenclub. “Eigenlijk is dat een beetje de slechterik”, verklapt Ryan. “Maar ik ben heel enthousiast over deze musical. Hij is inhoudelijk heel sterk.”

Ryan kwam bij de cast terecht na een auditie. “Ik was gaan kijken naar hun vorige productie en was zo verbluft dat ik geen seconde getwijfeld heb om auditie te doen.” Joostens is al sinds de lagere school gebeten door de musicalmicrobe. Het hoogtepunt tot nu toe was zijn rol in de Studio 100-musical Kadanza waarmee hij optrad in heel Vlaanderen. Toch twijfelt Ryan, die in zijn laatste jaar middelbaar zit aan BimSem, om volgend jaar musical te gaan studeren. “Waarschijnlijk zal ik kiezen voor Media en Entertainment aan Thomas More. Zo blijf ik toch een beetje in de sector”, klinkt het.

www.singingfactory.be