Elektriciteitsfactuur zou 82 euro duurder kunnen worden in 2025

© Shutterstock

De elektriciteitsfactuur van een Vlaams gezin zou in 2025 gemiddeld met 82 euro kunnen stijgen door hogere nettarieven voor elektriciteit. Voor aardgas zou er dan weer een daling van het nettarief zijn met gemiddeld 21 euro. Het gaat om voorstellen van de Vreg in het kader van de zogenaamde tarriefmethodologie 2025-2028. De Vlaamse energieregulator start donderdag de openbare raadpleging op voor die tarieven.

Bron: BELGA

De Vreg erkent dat de voorstellen een belangrijke impact hebben op de energiefactuur van Vlaamse gezinnen en bedrijven. “Met het oog op de energietransitie moeten de netbeheerders de komende jaren miljarden investeren in het elektriciteitsnet. Dat vertaalt zich in hogere nettarieven voor elektriciteit”, klinkt het.

De nettarieven moeten de kosten dekken die Fluvius betaalt voor aanleg en onderhoud van de Vlaamse distributienetten. Anderzijds dekken ze ook de transmissiekosten die Fluvius aan Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, betaalt.

Een toename van de nettarieven voor een doorsnee Vlaams gezin met 82 euro tot 445 euro in totaal, komt neer op een stijging van 23 procent. De helft van die geschatte toename (39 euro) is volgens de Vreg te wijten aan hogere transmissienettarieven van Elia. De distributienetbeheerders achter Fluvius rekenen die via de nettarieven door.

Bij aardgas is er voor een doorsnee gezin sprake van een daling van de nettarieven van 245 euro dit jaar naar 224 euro in 2025. Die daling is te danken aan lagere netkosten.

Voor bedrijven aangesloten op het middenspanningsnet is er bij stroom sprake van een voorgestelde toename van de nettarieven met 41 procent. Voor kmo’s aangesloten op de ‘gewone’ netten, is de voorgestelde evolutie in lijn met die bij de gezinnen.

Met de tariefmethodologie legt de Vreg het kader vast voor het bepalen van de inkomsten van de Vlaamse distributienetbeheerder de komende vier jaar. De voorstellen van de Vreg moeten ervoor zorgen dat ze voldoende middelen hebben met het oog op de energietransitie, klinkt het. Daarbij zal immers steeds meer elektriciteit gebruikt worden en minder aardgas. De voorstellen gaan nu naar alle belanghebbenden.

“Fluvius staat voor grote investeringen in het elektriciteitsnet om de energietransitie mogelijk te maken. De VREG wil daaraan bijdragen met zijn vernieuwde tariefregulering. Fluvius moet de nodige financiële ruimte hebben om die investeringen tijdig te doen”, legt Pieterjan Renier, algemeen directeur van de VREG in het persbericht de hogere nettarieven uit. De Vreg waakt erover “om de stijging tot een minimum te beperken”.

“Onaanvaardbaar”

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir noemt de voorgestelde stijging van de nettarieven voor elektriciteit compleet onaanvaardbaar. “Dit staat haaks op de daling van de Vlaamse beleidscomponent de voorbije jaren”, zegt ze.

De stijging is deels het gevolg van transmissienettarieven die federaal worden vastgelegd. Demir vraagt de federale regering om in te grijpen, omdat hoge prijzen voor elektriciteit ontmoedigend zijn voor bijvoorbeeld de installatie van warmtepompen.

“De elektriciteitsfactuur zorgt ook voor een dividendenstroom naar de lokale besturen”, stelt ze. “Jaarlijks ontvangen de steden en gemeenten honderden miljoenen euro’s als dividenden uit de elektriciteitsfactuur, zowel via Fluvius als via Elia. Aangezien de lokale besturen ook voorstander zijn van lagere elektriciteitsfacturen, vind ik het niet meer dan normaal dat de lokale besturen hun dividenden minstens tijdelijk opgeven.”

Bij de komende regeringsonderhandelingen wil ze een Vlaamse deelname in netbeheerder Fluvius uit de brand slepen. Die is momenteel in handen van elf Vlaamse intergemeentelijke samenwerkingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen