Archeologe Jeska Pepermans omringd door collega’s van bureau J.Verrijckt uit Beerse met studenten van de VUB op de site in Wijnegem, langs de Houtlaan.© Hugo Gerstmans

Archeologen spitten vijf hectare weidegrond om, maar vinden geen bewijs van Romeinse bewoning in Houtlaan: “We vonden wel weefgetouw”

Wijnegem -

Zelden hadden de archeologen van J.Verrijckt uit Beerse zo’n grote ‘speeltuin’ ter beschikking als de voorbije twee maanden langs de Houtlaan. “We zijn stilaan toe aan de afronding van onze werkzaamheden. De verhoopte relicten uit de Romeinse periode kwamen op het eerst gezicht niet boven, maar we vonden wel sporen uit de middeleeuwen en ijzertijd” aldus Jeska Pepermans, de archeologe die de leiding had in Wijnegem.

Jan Auman

Projectontwikkelaars Matexi en Novus verkregen enige tijd geleden al een omgevingsvergunning voor de realisatie van liefst 290 nieuwe woningen op een terrein van aansluitende weiden tussen Houtlaan en Ertbruggestraat. Het is de site waar ook de boerderij van Marcel Jacobs staat, de onlangs overleden laatste boer van Wijnegem. Het gebied beslaat zowat vijf hectare.

LEES OOK. Laatste boer van Wijnegem overleden, Marcel Jacobs bleef altijd op Nachtegaelehoeve wonen: “Boerenstiel was zijn lang leven”

De overheid verplicht projectontwikkelaars om een archeologisch nota te laten opstellen alvorens ze hun eigen spade de grond insteken. Weinig waarnemers waren verrast toen uit die analyse bleek dat de kans reëel was om op dit terrein archeologisch waardevolle vondsten te doen. Dat de Wijnegemse ondergrond vol zit met archeologische schatten, werd eerder al aangetoond.

De voorbije vijftig jaar werd een indrukwekkende verzameling tastbare bewijzen gevonden voor het feit dat Wijnegem al in 6000 voor Christus, maar ook in tal van daaropvolgende tijdvakken een aantrekkelijke woonplaats was. De Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie van Guido Cuyt legde onder meer de sporen van een heiligdom of offerplaats bloot in de buurt van het Albertkanaal. Dat kon onder meer worden afgeleid uit de tientallen gevonden Romeinse munten, armbanden en andere juwelen.

De archeologen hadden een groot terrein om te onderzoeken. In de achtergrond zie je de brug van de Houtlaan.© Hugo Gerstmans

Studenten

Ook nu was grondig archeologisch onderzoek dus aangewezen. De bouwheren van project Ertbrugge schakelden het bureau van archeoloog Jeroen Verrijckt uit Beerse in, tegenwoordig geleid door Bart Beyers. Hij stuurde archeologe Jeska Pepermans naar Wijnegem.

“We hebben hier twee maanden nodig gehad om ons veldwerk te doen”, vertelt Pepermans met spade in de hand en omringd door tientallen hoge bergen zand. “Gelukkig stond ik er niet alleen voor. Kraanmannen kwamen helpen voor het grote graafwerk. En voor het fijnere werk waren er mijn collega’s en studenten van de VUB. Ter hoogte van de NATO-pijplijn die hier dwars overloopt moesten we extra voorzichtig zijn. Het slechte weer heeft ons niet echt parten gespeeld.”

Archeoloog Jeska Pepermans op het terrein waar ze met haar team zo’n twee maanden onderzoek heeft verricht.© JAA

Niet ontgoocheld

De verwachte sporen van activiteit of bewoning in de Romeinse periode, kwamen niet ‘boven water’. “Al kan het zijn dat grondiger onderzoek in het labo van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium alsnog verwijzingen naar de Romeinen blootlegt”, aldus Pepermans.

“Ontgoocheld zijn we niet. Ook de sporen van oude boerderijen die hier al in de middeleeuwen gestaan moeten hebben, zijn waardevol. We troffen onder meer overblijfselen van een weefgetouw aan. Verder stootten we op waterputten en vlekken die verwijzen naar houten muren waaruit het erf en de bijgebouwen waren opgetrokken. En we vonden ook bewijzen dat hier van 500 tot 50 voor Christus mensen leefden.”

“We troffen onder meer overblijfselen van een weefgetouw aan. Verder stootten we op waterputten en vlekken die verwijzen naar houten muren waaruit het erf en de bijgebouwen waren opgetrokken”

Jeska Pepermans

Archeoloog

Nog een week graven, schoonmaken en voorzichtig inladen, en de archeologen uit Beerse geven het terrein terug aan de projectontwikkelaars. Wanneer de aanleg van de nieuwe woonwijk precies begint, is niet bekend.

© JAA

© Hugo Gerstmans

© Hugo Gerstmans

© Hugo Gerstmans

© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners