© Kioni Papadopoulos

Uitverkoop inboedel oud provinciehuis succes: “Sommigen reserveerden stukken door erop te gaan zitten”

Zaterdag werden in Antwerpen duizenden kantoorartikelen van het oude provinciehuis verkocht. De Kringwinkel verkocht er voor enkele tientallen euro’s tafels, zetels of planten, met in totaal een waarde van zo’n 26.000 euro. Het bleek een financieel succes. Ook wij waren erbij.

Daniel Campaert, jtp

LEES OOK: Binnenkijken in het nieuwe provinciehuis: “Wie gaat al die ramen wassen?” (+)

Het nieuws van de inboedelverkoop van het oude Provinciehuis, verspreidde zich blijkbaar als een lopend vuurtje via sociale media, de pers, en de mondelinge postbode. Zaterdagochtend om 10u stond dan ook al een file van honderden mensen geduldig in de rij, voor huisnummer 100 op de Desguinlei. De wachtenden kregen buiten warme chocolademelk en een koekje aangeboden. Vijf jaar geleden ging een eerste deel van de meubels al van de hand. Dat was toen ook een groot succes.

Eens de deuren open gingen, kon de verkoop van 2.500 stuks meubilair – ladenkasten en bureaus, stoelen en zithoeken, staan- en schemerlampen, plus een oerwoud aan reusachtige kamerplanten – beginnen.

Duurzaam en goedkoop hergebruiken.

“Wij leiden de ganse verkoop in goede banen” vertelt Louise Vrints, woordvoerster bij de Antwerpse Kringwinkel. “Dat komt omdat we ervaring hebben in die zaken. Al sinds augustus zijn we trouwens begonnen met de voorbereidingen ervan : het opmaken van een inventaris, het bepalen van de goedkope prijzen, en het plaatsen van foto’s als teasers op Facebook. De verkoop wordt immers georganiseerd zoals in een doorsnee winkel.”

© Kioni Papadopoulos

“Alle items staan keurig zoals in een toonzaal opgesteld en zijn afzonderlijk geprijsd. Iedere bezoeker kan dus rondwandelen en kiezen, schrijft vervolgens naam en telefoonnummer op een sticker en kleeft die op het voorwerp dat men wil kopen. Tenslotte overloopt men samen met een verkoper het bestelformulier, rekent men af aan de kassa en wordt de aankoop uit de stockvoorraad gehaald en overhandigd.”

“Die manier van werken voorkomt dat professionele opkopers met gans de inboedel aan de haal gaan en geeft dus een eerlijke kans aan iedereen. Slechts een handvol waardevolle items, bureaulampen van bekende ontwerpers zoals Martinelli Luce en Fontana Arte, staan online op onze tweedehands veilingsite.

“Als Kringwinkel vinden wij het belangrijk om met deze inboedelverkoop het hergebruik van meubels en voorwerpen te stimuleren. Een tweede leven of tweede kans geven aan wat ons thuis omringt, is ook een vorm van duurzaamheid.”

© Kioni Papadopoulos

Wie zoekt, die vindt

Achter een gigantische plant die ons in de drukte voorbij wiebelt, lopen Ellen Hertogs en haar man Eric. “Wij hebben gevonden wat we zochten” straalt Ellen. “We wonen hier gelukkig in de buurt en stonden daarom al om 9 uur als eerste voor de deur. Maar het wachten en bibberen in de kou was uiteindelijk de moeite waard. Grote, mooie planten hebben meestal hun prijs. Hier kon ik twee prachtige droomexemplaren op de kop tikken voor een prikje. Ik ben dus best tevreden”.

Ook Cis Van Dael en zijn collega Julie uit Antwerpen zijn in hun nopjes. Tussen het aanbod bureaukasten –en stoelen hebben ze hun keuze gevonden. “Voor ons komt deze verkoop als geroepen. We verhuizen onze kantoren namelijk naar een nieuwe locatie en waren dus op zoek naar extra meubilair. Omdat we wisten wat we zochten en nodig hadden, konden we doelgericht een keuze maken. Het aanbod is hier verrassend ruim en de spullen die we gevonden hebben zijn eigenlijk allemaal nog in bijna perfecte staat. Van een meevaller gesproken.”

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos