26 mei 2018 om 03:00
Luister naar

Alcohol- en rookmaatregelen van kabinet ontnemen de lagere sociale klasse haar troost

Als klein kind keek ik met mijn ouders naar De Fabeltjeskrant. Momfer de Mol was favoriet bij mijn ouders. De mol baande zich in alle eenzaamheid, zwoegend in het donker, een gang door het leven. Een melancholieke figuur. ‘Mijn sigaar is mijn enige lichtpuntje’, stelde hij ooit triest mompelend vast. Talloze keren citeerden mijn ouders deze uitspraak. Alle mannen in mijn familie rookten. Vroeger.

Roken troost. Je trekt je een moment terug uit de verplichtingen van je werk of je omgeving en komt even bij jezelf thuis. Drank en eten hebben hetzelfde effect. Het is heerlijk om de week af te sluiten met een koud biertje of moed te verzamelen met gebak of chocola.

niet erg bijbels

Bij monde van staatssecretaris Blokhuis (ChristenUnie) streeft dit kabinet naar een preventieakkoord met zorgverzekeraars, sportbonden, zorgaanbieders en andere maatschappelijke partners om het roken uit te bannen en de overconsumptie op het gebied van drank en eten te ontmoedigen. Het zal wel met het oog op ons welzijn en onze gezondheid zijn.

Erg bijbels is dat beleid niet. Dat ontdekte ik een week of twee terug. Volgens het NBG-leesrooster las ik na de maaltijd de raad van koning Lemuels moeder aan haar zoon voor (Spreuken 31). Een bijna hilarisch stukje met een scherpe spits. Wij aten die avond met ons drieën, zwijgend en efficiënt. Na de introductie vroeg ik mijn zoons extra goed te luisteren, want de raad van een moeder slaat een zoon niet in de wind. Dit kabinet heeft dat wel gedaan, zo bleek. Want de moeder van Lemuel adviseert haar zoon, de koning, om ‘drank te geven aan wie een kommervol bestaan leiden. Geef wijn aan wie diep ongelukkig zijn. Laat ze maar drinken en hun armoede vergeten.’

De wijsheid van de woorden van deze koningsmoeder bleken mij tijdens de wekelijkse boodschappentocht. Het koopgedrag van mijn medeburgers observerend, stelde ik vast dat een aanzienlijk deel van de rookwaar kopende mensen afkomstig is uit wat ik maar de lagere sociale klasse noem. In taal van de schrijver Bordewijk: je ziet het aan hun kleding en het gebit. De echte armoedzaaiers onder hen herken je aan het bier dat zij kopen: zwerversbier. Halveliterblikken Bavaria 8.6 en Grolsch Kanon. Kost weinig, veel alcohol. Bier voor mensen die niet willen voelen wat het leven hun aandoet. Die moeder van Lemuel kende de echte mensen uit het koninkrijk van haar zoon.

En nu probeert dit kabinet deze troost aan de lagere sociale klasse te onthouden. Door accijns op rookwaren huizenhoog te laten zijn, de aanschaf te bemoeilijken, nog meer waarschuwingen op etiketten te plaatsen, zorgpremies op te schroeven als je rookt of wat al die maatschappelijke partners allemaal zullen verzinnen. De onderkant van de samenleving zal het weten: jullie zijn de losers van deze samenleving.

niet hunkeren

Lemuels moeder adviseert haar koningszoon zelf niet te veel te drinken. ‘Een leider mag niet hunkeren naar drank.’ Hoe toepasselijk. Onze elite rookt nauwelijks, drinkt minder, beweegt meer en eet gezonder. De betere klasse leeft dan ook aanzienlijk langer. Lang en gelukkig tot ze het zelf zat zijn. Aanstootgevend geluk voor de lagere sociale klasse: ‘Wij staan aan de kant waar de klappen vallen en nu gunnen ze ons ons enige lichtpuntje ook niet meer.’

De moeder van Lemuel adviseert de onderklasse overigens niet om veel te drinken. Haar advies is gericht aan de regering. Daar vraagt zij om mededogen. En haar oproep tot soberheid bij de elite staat niet in het teken van een lang en gelukkig leven. Onthouding moet de bestuurder in staat stellen recht te doen: ‘Bescherm het recht van de vertrapten, oordeel rechtvaardig, geef de armen en behoeftigen hun recht. Spreek voor hen die weerloos zijn.’ Zo’n preventieakkoord vraagt om compenserend sociaal beleid. Misschien is het een idee het advies van Lemuels moeder een keer voor te lezen in het kabinet? Om het volk weer een keer in beeld te krijgen. D66 kan het aan. Het is een leuk stukje. Van een vrouw nota bene. En wellicht geïmporteerd van buiten Israël.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.