Luister naar

Blok: Israël moet geweld Gaza eerst onderzoeken

Nieuws
Het kabinet veroordeelt het optreden van Israël aan de grens met Gaza niet, maar wacht een Israëlisch onderzoek naar het geweld af. Ook roept minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) de Israëlische ambassadeur niet op het matje.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
dinsdag 15 mei 2018 om 21:53

Den Haag

De lezingen over wat er maandag aan de grens met Gaza gebeurde, verschillen zo, dat er eerst een onafhankelijk onderzoek nodig is, stelde Blok dinsdag in de Tweede Kamer. ‘Er is de stelling van Israëlische zijde dat er sprake is van het meenemen van explosieven, van wapens, van dreigend geweld aan de grens. Er is van Palestijnse kant de stelling dat het uitsluitend zou gaan om ongewapende demonstranten. Er is de positie van een journalist die beschoten is, geraakt is.’ En: ‘Als die lezingen zo ontzettend uit elkaar lopen, is het niet afdoende om op basis van verschrikkelijke beelden al conclusies te trekken.’

Het onderzoek naar het geweld wordt uitgevoerd door Israël zelf en daar heeft Blok voorlopig vrede mee, als het maar ‘zeer grondig en gedegen’ gebeurt. Een onafhankelijk internationaal onderzoek naar het geweld is praktisch onmogelijk, omdat de Verenigde Staten dat zeker zouden blokkeren.

ambassadeur

Ook hoeft de Israëlische ambassadeur voorlopig niet bij Blok op het matje te komen. ‘Het is nu niet het moment’, aldus de bewindsman op vragen van de SP, PvdA, D66 en DENK, partijen die aandringen op actie van Nederland tegen Israël. Ook noemde Blok het ‘niet zuiver’ om nu al conclusies te trekken.

‘Ik heb echt de uitkomsten van dat onderzoek nodig voor verdergaande conclusies, waaronder ook de vraag of ik hier wel of niet de ambassadeur voor laat komen’, aldus de minister. Wel is er inmiddels ‘op hoog ambtelijk niveau’ contact geweest met Israël, met de mededeling dat Nederland ‘zeer bezorgd’ is over het geweld.

In het wekelijkse vragenuurtje koos Blok zijn woorden zorgvuldig. Want naast de partijen die aansturen op de veroordeling van Israël, staan de PVV, ChristenUnie en SGP, die aandringen op een veroordeling van Hamas. Zij benadrukken dat de terreurorganisatie de gewelddadige demonstratie aan de Palestijnse kant zelf heeft georganiseerd.

Zo betreurt SGP-leider Kees van der Staaij alle doden en gewonden aan Palestijnse zijde, onder wie een baby van acht maanden, maar vraagt hij zich tegelijk af waarom die baby ‘werd meegenomen naar een gewelddadige demonstratie’. ‘Ik roep beide partijen op tot kalmte’, aldus Blok. ‘Zowel de Palestijnen als de Israëliërs.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’

De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.