Direct naar artikelinhoud
PostuumGerard Kerkum

Postuum Gerard Kerkum (1930-2018): een leven lang verbonden aan Feyenoord

Oud-voetballer en voormalig voorzitter van Feyenoord, Gerard Kerkum, is zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ongeneeslijk ziek.

Gerard Kerkum in 2017.Beeld Jiri Buller

Gerard Kerkum werd geboren in Rotterdam, in de Oranjeboomstraat, op twee kilometer van de Kuip. In 1946 kwam hij als 16-jarige bij Feyenoord terecht. Nog geen vier jaar later volgde zijn debuut, onder trainer Richard Dombi, in het eerste elftal als rechtsback. Die positie zou hij de vijftien daaropvolgende jaren sporadisch afstaan. Kerkum speelde 349wedstrijden voor het eerste elftal, de meeste als aanvoerder. In die periode werd hij drie keer landskampioen: in 1961, 1962 en 1965.

Hij maakte toen deel uit van de gevreesde ‘vier K’s’ bij Feyenoord, samen met Kraay, Kreijermaat en Klaassens. Ze namen hun taak - de beuk erin gooien om wat tegenwicht te bieden aan het speelse gefladder van de technici - vrij letterlijk. Hans Kraay sr. en Reinier Kreijermaat kwamen het laatste jaar te overlijden, Klaassens eerder. Kerkum in 2017 in de Volkskrant: ‘Op begrafenissen ben ik meestal degene die moet spreken, je blijft altijd aanvoerder.’

Na zijn actieve loopbaan werd Kerkum directeur van een aannemingsbedrijf en bestuurslid van Feyenoord. Zodoende maakte hij in 1970 van nabij twee hoogtepunten uit de clubhistorie mee: het winnen van de Europa Cup 1 en de wereldbeker. Van 1982 tot 1989 was hij voorzitter. In die hoedanigheid was hij in 1983 verantwoordelijk voor de komst van Johan Cruijff, die Feyenoord een jaar later het kampioenschap en de beker bezorgde.

Kerkum keerde in 2006 terug in de Kuip. Hij leidde de commissie die op verzoek van de Feyenoord-directie een bindend advies gaf over een nieuwe organisatiestructuur. Later werd hij nog voorzitter van de stichting Continuïteit Feyenoord, naast de raad van commissarissen één van de hoogste organen in de club. De stichting beheert het gouden aandeel en bewaakt het cultureel erfgoed van de club.

Kerkum bleef fit en een trouw volger van het eerste elftal. Vorig jaar, vlak voor het winnen van de landstitel, zei hij tegen de Volkskrant: ‘Ik golf regelmatig en sta één keer per week in de sportschool. Ik ben altijd actief gebleven, mede dankzij Feyenoord. In 2015 heb ik een lichte hartaanval gehad. Vrijdag ging ik het ziekenhuis uit, zondag zat ik alweer in de Kuip. Feyenoord houdt me jong.’

Op zijn 85ste verjaardag in 2015 werd de nieuwe bestuurskamer naar hem vernoemd. ‘Dat ik dit bij leven mag meemaken, maakt me zeer trots’, zei hij.