Nederland stemt pro Europa

Euforie in het PvdA-kamp.© epa-efe

Frans Timmermans stuwt de PvdA naar een uitstekend resultaat in de Europese verkiezingen. De sociaaldemocraten halen in Nederland waarschijnlijk de meeste zetels.

dominique minten

Op de officiële uitslagen is het wachten tot zondagavond 23 uur, het uur dat in Italië de stemlokalen sluiten. Maar in Nederland, dat gisteren al naar de Europese stembus trok, waren er gisteravond wel al exitpolls. Al is er nog een foutenmarge van één zetel, die leverden meteen een verrassing van formaat op. De PvdA wordt met vijf zetels de grootste partij, voor het CDA en de VVD. De christendemocraten en de rechts-liberalen zouden elk vier zetels halen.

Waarom zijn de Europese verkiezingen zo belangrijk? Buitenlandjournalist Bart Beirlant vertelt het in de video hieronder.

Dat de PvdA zo goed scoort, is een opsteker van formaat voor een partij die de voorbije jaren de verkiezingsnederlagen opstapelde. PvdA-leider Lodewijk Asscher sprak zelfs van een ‘bizarre comeback’. Dat ze zo goed scoren, hebben de sociaaldemocraten helemaal te danken aan Frans Timmermans. Hij is ook Spitzenkandidaat voor de Europese S&D-fractie en hij deed het de voorbije weken erg goed in de debatten met de andere Spitzenkandidaten.

Timmermans trok daarbij voluit de pro-Europese en sociale kaart.Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver – ook zijn partij wint een zetel – liet de exitpoll zien dat ‘links en progressief wint van rechts en conservatief’. ‘De PvdA en GroenLinks samen zijn nu ­groter dan de VVD en Forum voor Democratie samen.’

Baudet ‘maar’ drie zetelsDe campagne in Nederland draaide vooral rond de vraag of Forum voor Democratie, de nieuwe partij van Thierry Baudet, de stunt van de Provinciale Statenverkiezingen kon herhalen. In maart werd de rechts-populistische partij meteen de grootste van het land. In de peilingen werd ­Forum vijf zetels toegedicht. Volgens de exitpolls worden er dat ‘maar’ drie.

Baudet profileerde zich de voorbije weken nog radicaler, ook over de Europese Unie. Hij bleef herhalen dat Nederland niet bang moet zijn van een uitstap uit de EU, en zeker niet van de uitstap uit de eurozone. Dat mocht hij woensdagavond nog eens in het lang en het breed uitleggen in het een-op-eendebat met premier Rutte. Rutte won dat debat wel op punten, maar volgens critici gaf hij Baudet een veel te groot podium voor al zijn bizarre complottheorieën.

De Nederlanders leken dus toch enig voorbehoud te hebben bij dat radicale discours. Toch is het resultaat ook niet slecht. Derk-Jan Eppink, de lijsttrekker van Forum, wees erop dat zijn partij waarschijnlijk meteen drie zetels haalt en daarmee van alle partijen de grootste winst boekt.

41 procent stemdeZeker is dat de anti-Europese stem in Nederland niet gewonnen heeft. Dat mocht vooral de PVV van Geert Wilders ervaren. Wilders’ partij wordt de grootste verliezer. Ze zakt van vier naar één zetel. Ook de linkse eurosceptici verliezen. De SP haalde het nieuws met een uitgesproken anti-Europees filmpje waarin Frans Timmermans keihard werd aangevallen. De kiezer kon het duidelijk maar matig appreciëren. De SP verliest een zetel.

Volgens Esther de lange, de lijsttrekster van het CDA, heeft Nederland het signaal gegeven ‘dat we er samen uit moeten komen in Europa’. Toch blijft Europa voor veel Nederlanders een ver-van-mijn-bedshow. Slechts 41 procent ging stemmen, al was dat 4 procent meer dan vijf jaar geleden.

Ook de BrittenOok de Britten trokken gisteren al naar de stembus, maar daar is het helemaal wachten tot zondagavond op resultaten. Er zijn geen exitpolls. Wel kwamen er veel klachten binnen van Europese burgers die niet meer op de kieslijsten stonden en daardoor niet konden stemmen. De fout lag bij de lokale besturen die hun administratie niet op orde hadden.De verwachting is dat The Brexit Party van Nigel Farage veruit de meeste zetels binnenhaalt. Ook de LibDems zullen het meer dan waarschijnlijk goed doen, maar de stemmen van de tegenstanders van de Brexit zijn verdeeld over minstens drie partijen.