Waarom liepen de UvA-protesten voor Gaza uit de hand? ‘Er ontstond een soort Beeldenstorm’

Interview
De escalatie is volgens UvA-student Titus van der Valk vooral te wijten aan het harde optreden van de politie. ‘Maar niet iedereen was Gandhi inderdaad.’
Elian Yahye
vrijdag 10 mei 2024 om 20:30 aangepast 11 mei 2024 07:51
In Amsterdam vonden deze week verschillende pro-Palestijnse protestacties plaats.
In Amsterdam vonden deze week verschillende pro-Palestijnse protestacties plaats. beeld anadolu / Selman Aksunger

Amsterdam

Titus van der Valk is nog steeds ‘heel erg geschrokken’. De UvA-student was deze week aanwezig bij de verschillende protestacties die er op en rondom zijn universiteit georganiseerd werden. ‘Ik kan wel tegen een stootje, maar ik heb nooit zoiets meegemaakt. Ik had niet verwacht dat er ooit zulk excessief geweld tegen studenten gebruikt zou worden.’

Van der Valk is vicevoorzitter van de Centrale Studentenraad van de UvA, die in totaal bijna vijftigduizend studenten vertegenwoordigt. Vrijdag brachten zij een verklaring naar buiten waarin zij eisen dat het College van Bestuur aftreedt en publieke excuses aanbiedt aan de studenten. ‘Het protest is niet zomaar ontstaan.’

Leg uit …

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bovenbouwers van het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam mogen in de pauze en op hun afdeling van de school wel hun mobiele telefoon gebruiken.

Leerlingen praten sinds het smartphoneverbod op school meer met elkaar, maar zijn niet onverdeeld enthousiast

Meer gezelligheid, minder pestgedrag, maar ook veel praktische problemen. Dat zijn enkele voorzichtige conclusies van het eerste Nederlandse onderzoek naar de effecten van het smartphoneverbod op school.

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) kondigde aan dat nieuwe buitenlandse adoptieprocedures per direct niet meer kunnen worden gestart.

Belangenorganisaties fel over besluit minister om adopties stop te zetten. 'Dit is een moreel failliet'

Een nieuwe procedure starten om een kind uit het buitenland te adopteren: het mag niet meer. Bij organisaties die ouders en geadopteerden steunen, overheerst verdriet. ‘Dit is een afbrokkeling van naastenliefde’.

De straten in Buitenpost stonden maandag onder water na extreme regen en hagelbuien.

Hoe voorkom je dat je huis onderloopt bij heftig weer? 'Ik had alle ramen nog openstaan'

Straten die onderlopen en rioolwater dat via de wc naar boven komt door hevige regenval. Het gebeurde de afgelopen weken op verschillende plekken in ons land. Hoe kunnen we het hoofd boven water houden bij overlast?

Nu het nieuwe kabinet de Spreidingswet wil schrappen, zet gemeente Nijkerk haar plannen op pauze. Edward Ernst, woordvoerder van het COA: 'De druk wordt alsmaar groter.'

Nijkerk loopt vooruit op asielbeleid nieuw kabinet: vijf vragen over het negeren van de Spreidingswet

Nu het rechtse regeerakkoord de Spreidingswet wil intrekken, stopt Nijkerk voorlopig met zoeken naar opvangplekken voor asielzoekers. Wat speelt hier? Vijf vragen en antwoorden.

Demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind nam een besluit dat hij liever niet had genomen: adoptie van kinderen uit het buitenland stopt definitief.

Adoptie van kinderen uit het buitenland stopt. 'Ik had dit besluit liever niet genomen'

Een abrupte wending in het beleid van het demissionaire kabinet: adoptie uit het buitenland stopt definitief. Ouders die een kind willen adopteren, kunnen per direct geen nieuwe procedure meer starten.

Tom Berendsen, Anja Hagen en Bert-Jan Ruissen kruisen de degens bij het ND-debat.

Christelijke lijsttrekkers gaan in debat tijdens Europese ND Verkiezingsdebat. Bestel hier je kaarten

De lijsttrekkers Tom Berendsen (CDA), Anja Haga (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) gaan op dinsdag 28 mei met elkaar in debat in Ede. Ze doen dat in de eerste editie van het Europese ND Verkiezingsdebat.