Direct naar artikelinhoud
lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).Beeld BELGA

Aron Berger, de chassidische jood die in oktober wou opkomen op de Antwerpse CD&V-lijst, bergt zijn politieke ambities nog niet op. Oppositie en meerderheid staan opnieuw lijnrecht tegenover elkaar na een woelige commissie Defensie. En uit een rapport van IWF blijkt dat het online seksueel kindermisbruik met 37 procent is gestegen. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.

In het nieuws

1. Aron Berger sluit verdere gesprekken met CD&V uit: "Tijd niet verspillen met dingen die niets opbrengen"

Aron Berger, de chassidische jood die in oktober wou opkomen op de Antwerpse CD&V-lijst, vindt het "heel spijtig" dat zijn verhaal bij CD&V ten einde is, maar bergt zijn politieke ambities niet helemaal op. Berger wil de christendemocratische partij niet met de vinger wijzen, maar geeft aan dat er geen gesprekken meer zullen volgen. "Dat heeft geen nut. Ik probeer mijn tijd niet te verspillen met dingen die niets gaan opbrengen."

Lees ook het achtergrondverhaal: CD&V na Berger-debacle: Peeters beschadigd, Crevits schuift op in pikorde (+)

"Het amateurisme van de improvisatie van Peeters is om te schreien", schrijft columnist Hugo Camps (+) over de gebeurtenissen. "De haalbaarheid was niet afgetoetst, de kandidaat zelf trok zich beschadigd terug, de partij werd ontmaskerd als een zootje ongeregeld en het gezag van Kris Peeters is hopeloos verkruimeld."

Kris Peeters (CD&V) en Aron Berger.Beeld BELGA

"Het medelijden met Kris Peeters en zijn team mag beperkt blijven", schrijft opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout (+). "CD&V Antwerpen dankt deze puinhoop aan zichzelf."

2. Amerikaanse experten begraven levensduurverlenging F-16's

De Belgische F-16's langer in de lucht houden dan oorspronkelijk gedacht, zou bijzonder moeilijk en erg duur zijn. Dat hebben experten van de Amerikaanse Luchtmacht en van vliegtuigbouwer Lockheed Martin gisteren verklaard in de Kamercommissie Defensie, waar ze werden uitgenodigd om meer tekst en uitleg te geven over de studie van Lockheed Martin over de mogelijke levensduurverlenging. "Nergens ter wereld worden F-16's zoals die van België verlengd." (+)

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil de aankoop van de nieuwe toestellen verderzetten: "We weten nu zeker dat F-16's niet langer kunnen vliegen."

Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a)Beeld Tim Dirven

Maar daarin staan oppositie en meerderheid lijnrecht tegenover elkaar. "Het is logisch dat de Amerikanen onze legerleiding naar de mond praten" (+), zegt Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a). "Zij willen uiteraard F-35's verkopen."

3. Online seksueel kindermisbruik stijgt met 37 procent

Het aantal websites met beelden van seksueel misbruik tegen kinderen is wereldwijd met bijna 40 procent gestegen. Dat blijkt uit het nieuwe jaarrapport van de Britse waakhond The Internet Watch Foundation (IWF). Opmerkelijk: de criminelen die met deze gewelddadige beelden veel geld verdienen, opereren vooral vanuit Europa en nog het meest vanuit Nederland.

4. Gigantische ontdekking onder dit mini-eilandje kan de hele wereldeconomie veranderen

Japanse wetenschappers hebben een ontdekking gedaan die weleens de volledige wereldeconomie kan omgooien. Onder Minamitorishima, een mini-eilandje in de Stille Oceaan, vonden ze 16 miljoen ton zeldzame metalen die van grote waarde zijn voor de techindustrie. De wetenschappers bundelden hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

5. Autisme-pionier Asperger gelinkt aan naziregime

Een nieuwe studie toont dat de beroemde pediater Hans Asperger, die een pioniersrol vervulde in onderzoek naar autismespectrumstoornissen, een actieve bijdrage leverde aan het naziregime. De Oostenrijkse dokter, naar wie het syndroom van Asperger werd vernoemd, assisteerde in het euthanasieprogramma van het Derde Rijk en ondersteunde het concept van rassenhygiëne door de levens van bepaalde kinderen als 'onwaardig' te beschouwen. 

Hans Asperger.Beeld RV

6. Waarom oplossing rond geluidshinder Brussels Airport uitblijft: "Rutten en Beke nemen nooit hun telefoon op"

Minister van Mobiliteit François Bellot ontkent dat hij niets onderneemt om een oplossing te vinden voor het vlieglawaai rondom de luchthaven van Zaventem, en wijst met de vinger naar CD&V en Open Vld. "De voorzitters van CD&V en Open Vld nemen hun telefoon nooit op", zegt Bellot.

Bij het koffieapparaat

1. Mooi weer? De Gentse Graslei verandert in een stort

Volle vuilnisbakken, etensresten op de grond en plastic afval in het water. De Korenlei en Graslei in Gent liggen er bij mooi weer steeds vaker bij als een stort. De restaurants kunnen er niet om lachen en vragen actie. Afvalbeheerder Ivago denkt eraan grote, zelfpersende afvalkorven op de Graslei te plaatsen. Die kunnen meer afval aan.

De Koren- en Graslei liggen bij mooi weer bezaaid met afval.Beeld Tom Christiaens

2. Facebook stelt u deze week belangrijke vragen. Waarom u beter niet zomaar op 'OK' klikt

Facebook is naar eigen zeggen helemaal klaar voor de nieuwe Europese privacywetgeving. Het zal u in de komende week zo vlot mogelijk toestemming vragen voor persoonlijke reclame en gezichtsherkenning. Dankzij dit overzicht klikt u niet zomaar op de blinkende blauwe knop 'Ik ga akkoord'.

3. Hoe kijken toenmalige Bhagwan-volgelingen naar de Netflixserie 'Wild Wild Country'?

Hoe kijken toenmalige volgelingen van goeroe Bhagwan naar de Netflixserie Wild Wild Country, over de opkomst en ondergang van zijn commune? Vijf sannyasins over die tijd. "Ik was verbaasd over hoe lief, slim en aardig gewone mensen waren. In de commune keken we neer op de domme massa." (+)

Still uit de Netflix-serie Wild Wild Country.Beeld RV Netflix