© Dick Demey

Voetbalclub begeleidt autistische jongen na moeilijke thuissituatie: “Lommel SK is nu mijn familie”

Van Lommel SK had hij naar eigen zeggen nog nooit gehoord. Maar nadat zijn idool Michaël Clepkens er vorige zomer onder de lat ging staan, ging Sebastien ‘Seba’ Suarez (22), een jongen met autisme, met de trein vanuit Antwerpen op zoek naar het stadion om zijn held aan het werk te zien. Toen de club hoorde over zijn schrijnende thuissituatie, hielp ze hem aan een appartement in de stad. “Lommel SK is nu niet alleen mijn favoriete ploeg, het is ook mijn familie geworden”, zegt de jongen dankbaar.

Thomas JANSEN

Seba, die zelf droomt van een carrière als keeper, ontmoette doelman Michäel Clepkens voor het eerst op een keeperschool in Brussel. Hem aanspreken durfde hij niet, maar hij contacteerde zijn held later wel via Facebook. “Micha is gewoon een goede gast”, zegt Seba. “Hij gelooft ook in mij, al zegt hij ook wel dat niet iedereen het kan maken als prof.”

Trein

Vorig seizoen was Clepkens nog aan de slag bij KFCO Beerschot-Wilrijk, maar in juli trok hij naar Lommel SK. En dus moest ook superfan Seba, die in Deurne woont, creatief zijn om zijn held te zien trainen. “Ik heb de trein genomen van Antwerpen naar Lommel. Het stadion wist ik niet liggen, maar dat heb ik onderweg aan mensen gevraagd. Het bleek nog dertig minuten wandelen. Dat had ik niet verwacht.”

Financieel directeur Greet Vanbrabant herinnert het zich nog goed. “Ik zie hem hier nog aankomen, met zijn rugzakje”, zegt ze. “En de dag daarna opnieuw, en opnieuw. Na een tijdje hebben we hem eens binnengeroepen, om kennis te maken. Seba is een jongen met een ernstige vorm van autisme. Desondanks kan hij heel goed zijn plan trekken, dat bewees hij al door op eigen houtje hier te geraken.”

Slechte vrienden

Via hun doelman hoorde de club ook over de schrijnende thuissituatie van de jongen. Die woonde bij zijn oma in Deurne, maar gaf zelf aan zich niet langer veilig te voelen in die buurt. “Slechte vrienden profiteerden er van mij, en waren uit op mijn geld”, zegt hij. “Ze vielen mij lastig, en in het appartement waar ik woonde was het altijd onrustig. In Lommel is iedereen veel vriendelijker op straat. Hier zeggen ze zelfs ‘goedemorgen’ of ‘goedenavond’.”

En zo groeit bij Seba de wens om zich in Lommel te vestigen. Daarvoor kon hij rekenen op de hulp van de club, waar hij ondertussen alle harten veroverd heeft. “Omdat we zagen dat hij het echt meende, zijn we met de mensen van de sociale dienst en zijn begeleiding gaan samenzitten”, zegt Vanbrabant. “We steunen hem niet financieel, maar we helpen hem wel waar we kunnen. Zo hebben we voor hem een appartementje in de Kerkstraat in Lommel geregeld. Alle bewoners daar weten ook wie Seba is. Annemie en Harry, twee vrijwillige medewerkers van onze club, doen er ook alles aan om hem zo goed mogelijk op te vangen. Maandag zijn we met hem nog naar een training van NAC Breda geweest, waar onze vroegere trainer Stijn Vreven nu aan de slag is. Wees maar zeker dat we veel plezier gemaakt hebben.”

Vlaamse schlagers

Ondertussen is Seba niet alleen supporter, maar ook ballenraper en sfeermaker van Lommel SK. Iedereen kent hem als een uitstekende dj, met Vlaamse schlagers als specialiteit. “Als er een kampioenenbal komt (Lommel staat op een zucht van de titel in de hoogste amateurklasse, red.), dan moet daar zeker een plaatsje zijn voor Seba achter de draaftafel”, belooft Vanbrabant. “Voor de vrouwen koopt hij al eens een bloemetje, en de spelers trakteert hij op koekjes en chips.” “Maar dat laatste mag nu nog maar één keer per week”, vult Seba razendsnel aan. “Anders worden ze te dik.”

Klik

Seba kan tijdens ons gesprek niet genoeg benadrukken hoe graag hij in Lommel is. Plots tikt hij hard op ons notitieboekje. “Schrijf op: Ik ben alle mensen hier heel erg dankbaar. Lommel SK mijn familie geworden. Een familie die ik altijd heb moeten missen.”

Vanbrabant benadrukt dat het geen uitgekiende marketingstrategie van de club is. “Integendeel, we hebben hier helemaal niet over nagedacht. Het is iets dat spontaan gegroeid is, vanuit een klik die er meteen was. Ons huidig budget laat helaas niet toe om allerlei goede doelen te sponsoren, op de levensloop tegen kanker na. Maar we willen wel iets terugdoen voor de maatschappij, en dat kan ook op deze manier.”

Hoe mooi het sprookje ook is, even dreigde het niet langer dan één seizoen te duren. Michaël Clepkens verlaat de Limburgse ploeg immers na dit seizoen. “Toen ik dat hoorde, heb ik drie dagen gehuild”, zegt Seba. “Maar ik blijf bij Lommel SK. Al zal ik Mika nog vaak berichtjes sturen via Facebook.” Greet Vanbrabant stelt hem meteen gerust. “Seba, waar Michaël ook zal spelen, we gaan hem samen sowieso bezoeken.”