Vaticaan

Paus Franciscus komt op 26 september naar België

Paus Franciscus.© reuters

Dat paus Franciscus naar ons land zou komen, was al langer bekend. Nu staat er ook een datum en een locatie op dat bezoek.

ndl, blg

Van 26 tot 29 september komt paus Franciscus naar België. De kerkleider zal eerst een tussenstop maken in Luxemburg, waarna hij doorreist naar Brussel, Leuven en Louvain-la-Neuve. Dat bevestigde het Vaticaan maandag.

Dat Franciscus een bezoek plande aan ons land, was al langer bekend. Of het zou plaatsvinden, hing in eerste instantie af van zijn gezondheid. Eind maart annuleerde hij op het laatste moment nog zijn deelname aan de Kruisweg in Rome door gezondheidsproblemen.

Maatschappelijke vraagstukken

Nu kondigde het Vaticaan aan dat de paus dit jaar een bezoek brengt aan Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Singapore en Turkije. Met zijn komst naar België gaat de paus in op een uitnodiging van koning Filip om de viering van 600 jaar KU Leuven bij te wonen. De KU Leuven is de oudste nog bestaande universiteit van Europa die ingebed is in de katholieke en christelijke traditie.

Rector Luc Sels zei eerder al dat hij in het bezoek een kans zag om met de paus “in dialoog te gaan” over maatschappelijke vraagstukken. “Het is een kans om het met hem te hebben over vluchtelingen, duurzaamheid, geopolitieke conflicten, en ook over de problemen in de kerk zelf.” Hannelore Goeman, voorzitter van de bijzondere commissie naar seksueel misbruik in de kerk en Vlaams Parlementslid voor Vooruit, sprak de hoop uit dat de paus van de gelegenheid gebruik zou maken om “formele excuses” aan te bieden aan de slachtoffers.

Of die er zullen komen, is nog niet bekend. In maart ging het Vaticaan na lang aandringen wel in op het verzoek van de Belgische bisschoppenconferentie om Roger Vangheluwe terug te brengen naar de lekenstaat. “We hebben Rome laten weten dat dit opgelost moest worden vóór het pauselijk bezoek”, zei Antwerps bisschop Johan Bonny. “Zo niet, kon er geen sprake zijn van een vredevol verloop.”