© Gil Plaquet

Metalfans schuiven massaal aan voor een handtekening op Graspop: “Ik heb een uur in de rij gestaan”

Veel bezoekers van Graspop hebben een hechte band met hun favoriete groepen. Ze kopen er t-shirts, truien en platen van, en wringen zich soms in de gekste outfits om hun devotie voor een bepaalde groep uit te schreeuwen. En dan zijn er nog de handtekeningenjagers, die hun kamer behangen met een signatuur van hun idool. Het maakt hen niet uit dat ze daar een uur voor moeten aanschuiven. “Zo eventjes met de bandleden kunnen spreken, als was het maar hallo zeggen, schept een heel speciale band”, klinkt het.

© Gil Plaquet

Dylan Van Haren (17) uit Utrecht heeft vrijdag een handtekening van de komische metalgroep Avatar bemachtigd. "Ik heb er een uur voor in de rij gestaan, maar dat deert niet. Deze handtekening komt boven mijn bed”, zegt hij.

De Nederlandse tiener is dit jaar voor de eerste keer op Graspop. “Ik wil hier handtekeningen verzamelen van mijn favoriete bands. De Zweedse groep Avatar staat het hoogst op mijn lijstje”, zegt Dylan.

Avatar is een groep die ruwe en zuivere zang afwisselt, en in zowat elk nummer een ode brengt aan een denkbeeldige koning. De groep lacht met overdreven devotie, en laat de koning op hun nieuwste plaat Avatar Country onder meer een toespraak houden over zijn constipatie.

“Dat is het leuke eraan: de muziek is steengoed, maar je moet ze niet te serieus nemen”, zegt Dylan Van Haren. “Er gebeurt ook iets op het podium. De groepsleden zijn geschminkt en verkleed, en brengen schitterende gitaarmuziek.”

Wachten is de moeite waard

Dylan heeft vrijdag een handtekening van zijn idolen kunnen bemachtigen. “Ik heb er een uur voor in de rij moeten staan”, zegt de Nederlander. “Maar het wachten was de moeite waard. Ik heb een minuutje kunnen spreken met de groepsleden, en heb hen gezegd dat ze fantastische muziek maken. De bandleden hebben alle vijf mijn kaartje getekend. Ik ga die handtekeningen boven mijn bed hangen, zodat ik ga slapen én wakker word met mijn favoriete band.”

Dylan hoopt dat dit het begin is van een grote verzameling. “Door mijn favoriete bands een ereplaats op mijn kamer te geven, heb ik het gevoel dat ik meer bij hun muziek betrokken ben”, zegt de tiener.

© Gil Plaquet

Anton Belousow (28) uit de Duitse stad Mannheim heeft op Graspop een handtekening van de Amerikaanse punkband Anti-Flag gekregen. “Hoe kort het gesprek ook was, ik heb het gevoel dat ik deze mensen nu een beetje ken”, zegt Anton.

Het zijn niet de grootste bands die handtekeningen uitdelen op Graspop. “Dat is logisch. Als Iron Maiden dat zou doen, zou de wachtrij het hele festivalterrein in beslag nemen”, zegt Anton. “Maar kleinere bands zoals Anti-Flag doen het wel. Ik ben een ongelooflijk grote fan van hun muziek. Ze zijn de beste punkrockband ter wereld.”

“Ik heb twee minuten met de groepsleden kunnen praten”, zegt Anton. “Dat is kort, maar toch heb ik het gevoel dat ik de groepsleden nu een beetje ken. En we hebben elkaar vooral bedankt. Zij waren blij dat ik speciaal voor hen vanuit Duitsland gekomen ben, en ik heb hen bedankt voor de schitterende muziek waarmee ze mijn leven beter maken.”

“Door die korte gesprekjes heb ik het gevoel dat ik meer betrokken ben bij de muziek van Anti-Flag. Ik kan me nu voorstellen welke persoonlijkheden achter de plaat zitten die ik thuis opzet.”

Fan van Iron Maiden

Anton loopt op Graspop rond als een eenhoorn. “Dit pak is vooral een middel om de enige band die nog beter is dan Anti-Flag te promoten: Iron Maiden. Ik heb hun naam er dan ook opgeschreven”, zegt de Duitser.

“Iron Maiden is een van de redenen waarom ik van Duitsland naar Dessel ben afgereisd. In Duitsland hebben we ook grote metalfestivals, maar de affiche van Graspop is onklopbaar. Wie zowel Iron Maiden, Ozzy Osbourne als Guns N’ Roses kan strikken, behoort tot de absolute top van de muziekwereld.”

Jill Wouters (29) uit Antwerpen heeft thuis al vijftig handtekeningen van haar favoriete artiesten. “Ik bewaar ze als herinnering aan mooie momenten en straffe concerten”, zegt ze.

© Gil Plaquet

In de wachtrijen voor de handtekeningenstand waren heel wat zakjes van platenwinkels te zien. Fans brengen hun vinylplaten mee naar het festival om ze door hun favoriete artiesten te laten tekenen. Op andere grote rockfestivals gebeurt dat haast nooit. Daar zijn amper handtekeningensessies.

Maar in het land van de metal is de verbondenheid tussen de artiesten en het publiek zeer groot. “Ik heb zonet een handtekening bemachtigd van de metalcoregroep Killswitch Engage. Nu is mijn vinylplaat veel meer waard dan ervoor”, zegt Jill Wouters.

“Vroeger kocht ik T-shirts van mijn favoriete bands. Vandaag steek ik mijn geld enkel nog in vinylplaten. Ik heb intussen een collectie van zeshonderd stuks. Een stuk of vijftig daarvan zijn getekend door de artiest zelf. Die handtekeningen zorgen ervoor dat mooie herinneringen terug bovenkomen.”

Meer vrouwen nodig

“Killswitch Engage is fantastisch, maar de meest speciale handtekening uit mijn verzameling komt van de zangeres van Walls of Jericho, een hardcoreband uit de Verenigde Staten. Haar muziek raakt me heel diep, mede omdat ze een vrouw is. Er zijn veel te weinig vrouwen in de metal. Daar moet dringend verandering in komen.”

Hoe is Jill in de metalwereld verzeild geraakt? “Door mijn vrienden”, zegt de Antwerpse. “Zij luisteren naar hardere muziek, en onder hun impuls heb ik op een rommelmarkt eens een plaat gekocht van Van Halen. Daar is mijn liefde voor dit genre begonnen. Mijn ouders waren daar niet zo blij mee, want zij zijn fan van The Bee Gees en Urbanus (lacht).”