Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump: "Democraten gaven niets om Russische bemoeienissen, tot ik won"

Amerikaans president Donald Trump.

Volgens Amerikaans president Donald Trump begonnen de Democraten zich pas zorgen te maken over de beschuldigingen van Russische inmenging in de verkiezingen, nadat Trump die gewonnen had. Dat staaft de president met een citaat van gewezen president Barack Obama.

"Geen enkele ernstige persoon zou suggereren dat je de verkiezingen in Amerika kan beïnvloeden. Er is geen bewijs dat dat in het verleden gebeurd is of dat het deze keer zal gebeuren. Ik nodig meneer Trump dus uit om te stoppen met zeuren en zijn zaak te bepleiten om stemmen te behalen", zo citeerde de president een uitspraak van Obama tijdens een persconferentie in oktober 2016. 

Volgens Trump maakte Obama de opmerking "omdat hij dacht dat Crooked Hillary zou winnen". "Toen ik de verkiezingen gemakkelijk won, veranderde alles en werd het Russische excuus het verhaal van de Democraten."

Lees hieronder verder

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Het argument dat de Democraten de Russische bemoeienissen gebruiken als een excuus voor het verrassende verlies van Clinton bij de verkiezingen, is bekend terrein voor Trump. De voorbije dertien maanden heeft hij dit meermaals geopperd. De nieuwe aanval volgt slechts enkele dagen nadat speciaal aanklager Robert Mueller dertien Russen heeft aangeklaagd voor inmenging in de presidentsverkiezingen.

Trump heeft het onderzoek van Mueller eerder een "heksenjacht" genoemd. Volgens de aanklacht van Mueller zouden de bemoeienissen van de Russen al in 2014 begonnen zijn. Trump maakte afgelopen weekend van die timing gebruik om de schuld in de schoenen van zijn voorganger te schuiven. "Obama was president voor en na de verkiezing in 2016", schreef hij op Twitter. "Dus waarom deed hij niets aan de Russische bemoeienissen?"

Twitter bericht wordt geladen...