Amerikaanse artsen hebben voor het eerst succesvol een penis en balzak getransplanteerd

© AFP

De eerste geslaagde transplantatie van een penis en het scrotum ter wereld werd vorige maand uitgevoerd in de Verenigde Staten op een Amerikaanse militair, die gewond raakte in Afghanistan. Dat hebben de behandelende artsen van de John Hopkins University maandag meegedeeld.

mrra

Het was een Amerikaanse militair, die nu een getransplanteerde penis en balzak heeft. De man was aan zijn geslachtsdelen immers zwaargewond geraakt tijdens de oorlog. Hoe dat had kunnen gebeuren staat niet in het communiqué, maar de verwondingen zouden veroorzaakt kunnen worden door de ontploffing van geïmproviseerde springtuigen. “Het was een moeilijke verwonding, absoluut niet gemakkelijk te aanvaarden”, vertelde de man.

Nu is hij echter heel gelukkig. De Amerikaanse artsen van de John Hopkins University slaagden er immers in om de penis, het scrotum (zonder teelballen) en een deel van de buikwand van een overleden donor over te brengen naar de patiënt. “Toen ik wakker werd na de operatie voelde ik me eindelijk terug wat normaler”, voegde hij eraan toe.

De behandelende dokters laten weten dat ze zeer tevreden zijn met het resultaat van de baanbrekende operatie. Volgens hen werkt alles zoals het hoort. “We koesteren goede hoop dat na deze transplantatie de seksuele functies en urinelozingen bij deze jongeman zo goed als normaal zullen verlopen”, verklaarde W.P. Andrew Lee, professor en directeur van de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie aan de medische faculteit van de universiteit.

Unicum

Artsen slaagden eerder al wel in een penistranplantatie, maar de transplantatie van een penis en een scrotum is wel een unieke geavanceerde medische ingreep. Een team van negen plastische chirurgen en twee urologen opereerden de patiënt op 26 maart gedurende 14 uur.

De eerste wereldwijde penistransplantatie gebeurde in 2006 in China, maar de patiënt moest opnieuw een heelkundige ingreep ondergaan om de penis terug weg te nemen wegens “ernstige psychologische problemen” bij hem en zijn echtgenote. In 2015 werd de eerste geslaagde penistransplantatie ter wereld ondernomen in Zuid-Afrika. De VS volgende in 2016.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen