Direct naar artikelinhoud
lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

20140508 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows students using their cell phone during a lecture at university college in Brussels, Thursday 08 May 2014.BELGA PHOTO SISKA GREMMELPREZBeeld BELGA

De actie van Belgische burgers afgelopen zondag om een mensenketting te vormen rond het Brusselse Noordstation en transmigranten op te vangen, doet het migratiedebat in alle hevigheid oplaaien. Staatsveiligheid komt met brochures over het salafisme. En hoort de smartphone wel thuis in de school? Dit moet u lezen voor u aan uw boterhammen begint. 

In het nieuws

Het migratiedebat

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt dat links moet kiezen: open grenzen of een sociale zekerheid die ook in de toekomst betaalbaar blijft. 

Sp.a-voorzitter John Crombez antwoordt dat het geen pas geeft om mensen te criminaliseren die alleen maar hun geweten volgen.

Ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci reageert op het opiniestuk van De Wever: "Geen enkele partij pleit voor open grenzen. Waarom dan die karikatuur?"

In zijn standpunt oppert opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout dat open grenzen niet - of niet per se - het enig mogelijke alternatief zijn voor een repressief beleid. (+)

Staatsveiligheid: dit is salafisme

Het salafisme kan op termijn onze democratische en grondwettelijke rechtsorde bedreigen, stelt Staatsveiligheid. Daarom verspreidt de dienst brochures die een genuanceerd beeld moeten schetsen van de radicale stroming. Maar hoe nuttig zijn ze? (+)

Doodstraf VUB-prof in Iran uitgesteld

De doodstraf waartoe VUB-prof Ahmadreza Djalali in Iran is veroordeeld, is opgeschort tot het Iraanse Hooggerechtshof verder onderzoek heeft gevoerd. 

Ahmadreza DjalaliBeeld RV

Aan de koffieautomaat

Moet de smartphone verbannen worden van school? Sommige experts menen van wel, willen we digibesitas bij onze tieners voorkomen. (+)

Met een halve finale op de Australian Open bezorgt Elise Mertens de Belgische tennisfans slapeloze nachten. Op het court is ze een pitbull, ernaast lijkt ze eerder op haar herdershonden in Hamont-Achel: pootjes stevig op de grond en leergierig. (+)

Elise Mertens traint in de Australische zon voor haar halve finale.Beeld Photo News