Direct naar artikelinhoud
Catalonië

Catalaanse parlementsvoorzitter in Brussel voor gesprek met Puigdemont

De kersverse voorzitter van het Catalaanse parlement Roger Torrent.Beeld AFP

De voorzitter van het parlement van Catalonië, Roger Torrent, heeft vandaag op de middag een gesprek met Carles Puigdemont in Brussel. Puigdemont werd voorgedragen om opnieuw de regionale regering in Catalonië te leiden. Dat melden verschillende Catalaanse media.

Torrent nam vanochtend de eerste vlucht van Vueling vanuit Barcelona richting Brussel. Ook vier andere afgezette Catalaanse ministers zullen bij de vergadering aanwezig zijn.

Volgens Catalunya Radio zou Puigdemont volgende week dinsdag zijn functie opnemen. Hoe hij de zaken zal aanpakken, is nog koffiedik kijken. Van zodra Puigdemont voet zet op Spaanse bodem, wordt hij immers opgepakt. Madrid zet een leger agenten in om te voorkomen dat hij Spanje onaangekondigd zou binnenkomen, via welke weg dan ook. Het overleg met Torrent moet meer duidelijkheid brengen over de strategie.

Het gesprek zou eerst plaatsvinden op de zetel van de Catalaanse vertegenwoordiging in Brussel, maar daar stak Madrid een stokje voor. Het overleg, om 12 uur, is nu verplaatst naar de zetel van de Europese Vrije Alliantie in Brussel.