Direct naar artikelinhoud
Kinderrechtencommissaris

Vlaams Parlement duidt op de valreep nieuwe Kinderrechtencommissaris aan

Caroline VrijensBeeld RV

Het Vlaams Parlement heeft op de valreep een nieuwe Kinderrechtencommissaris aangesteld: Caroline Vrijens.  Ze volgt Bruno Vanobbergen op die is overgestapt naar het Agentschap Opgroeien.

De zoektocht naar een nieuwe Kinderrechtencommissaris verliep bijzonder moeizaam. De procedure werd zelfs een tijdje ‘on hold’ gezet nadat er kritiek was gekomen op de mogelijke betrokkenheid van gewezen Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen bij de selectieprocedure. Het zag er ook naar uit dat de kwestie zou worden doorgeschoven naar de volgende legislatuur, maar nu blijkt er op de valreep toch sprake van een doorbraak.

Vrijens werkt momenteel als staflid van het Agentschap Jongerenwelzijn bij de Vlaamse overheid. Voorheen werkte ze bij SOS Kinderdorpen en het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen.

“Ik kijk ernaar uit om als kinderrechtencommissaris op te komen voor de belangen en rechten van alle kinderen en jongeren in Vlaanderen. Elk kind heeft recht op goede zorg, onderwijs, ruimte om zich te ontwikkelen en bescherming tegen elke vorm van geweld”, reageert Vrijens. “Samen met het team van het Kinderrechtencommissariaat wil ik het perspectief van kinderen en jongeren nog meer binnenbrengen in het politieke en maatschappelijke debat. We geven een stem aan zij die te weinig gehoord worden, met bijzondere aandacht voor kinderen in een kwetsbare situatie.”

Vrijens treedt in dienst op 1 augustus 2019. Het mandaat van de Kinderrechtencommissaris loopt zes jaar, en is één keer verlengbaar.