Tijd voor een jubeljaar waarin we schulden kwijtschelden? ‘Bijbels principe én financieel verstandig’

Opinie
De gemeente Arnhem is begonnen met een experiment waarbij de gemeente de schulden van inwoners aflost. Het plan moet huishoudens die langdurig in zware schulden zitten, uit de brand helpen.
Suzanna de Vries • redacteur
zaterdag 27 april 2024 om 18:00 aangepast 18:30
'Mensen kunnen zo verstrikt raken in schulden dat er nauwelijks een uitweg is.'
'Mensen kunnen zo verstrikt raken in schulden dat er nauwelijks een uitweg is.' beeld nd

nieuwe kans

Tjaard Barnard, predikant

Het Oude Testament (Leviticus 25) kent het begrip jubeljaar: een jaar van herstel door vrijlating van slaven en kwijtschelding van schulden. Het land moest terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Er is geen bewijs dat het ooit heeft plaatsgevonden, toch is het een mooi principe en fantastisch dat Arnhem het nu probeert. Wie eenmaal in de schulden zit, komt er amper uit. Incassobureaus verdienen goud geld door mensen uit te knijpen die geen stuiver hebben. Mensen raken steeds dieper in de put. De sociale ellende – zeker voor kinderen in een gezin – is niet te overzien. Hopelijk geeft het mensen – met goede begeleiding – een nieuwe kans. Misschien niet eens duur voor wat het kan opleveren.

op de schopJolanda..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat vinden ND-lezers ervan dat ze tijdens het winkelen gefilmd kunnen worden in de supermarkt?

Verschillende supermarkten experimenteren met bodycams tegen diefstal en agressie. Acht ND-lezers vertellen waarom dat wel of juist niet bijdraagt aan de veiligheid.

Ze weet niet dat ze lichtjaren verwijderd is van wat wij willen. Van wat ze moet kunnen om mee te doen met ons. Ze is gevlucht. Haar voeten hebben haar op een weg gezet waarvan ze niet wist waar die naartoe zou gaan.

Is deze vrouw het geld waard dat we in haar steken? Die vraag zit ook wel een beetje in mij

Ze krijgt een uitkering, een huis, geld om in te burgeren. Hoe krijgen we dit ooit terugbetaald? Carine Heinhuis merkt dat die gedachte ook bij haar leeft als ze migranten les geeft. Maar dan kijkt ze die ene vrouw aan.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

'No media needed', schreef Wilders. Maar dat is een vergissing. We zijn geen dictatuur

We gaan de media versterken, beloofden de coalitiepartijen aan het begin van de formatie. Maar daar blijkt vooralsnog bar weinig van: de btw op kranten gaat zelfs fors omhoog.

Sta migratie gereguleerd toe. Daardoor wordt de kaalslag op sociale zekerheid voorkomen. Ook is het dan beter mogelijk om de effecten van migratie op de huizenmarkt in goede banen te leiden.

Johan Graafland: En toch, zeggen ook mijn studenten, is gereguleerde migratie beter

Kabinetsformateur Richard van Zwol zit in een spagaat, constateert Johan Graafland. Van Zwol adviseerde met zijn staatscommissie ‘gecontroleerde migratie’, maar zet nu een kabinet in elkaar dat tegen dat advies ingaat.

Ambassadeur Modi Ephraim van Israël in Den Haag.

Ambassadeur Israël: 'Internationaal Strafhof is een nieuw slachtoffer van 7 oktober'

De ambassadeur van Israël in Nederland vindt dat de aanklager van het Internationaal Strafhof een obscene gelijkwaardigheid tussen Israël en Hamas schetst. 'Dit is partijdig en er worden feiten verdoezeld.'

Kobalt wordt gewonnen in Congo is onmisbaar voor batterijen en accu’s voor mobiele telefoons en andere apparaten

Europese Unie kan het leven van Congolese kinderen op drie manieren verbeteren

In de Democratische Republiek Congo werken kinderen onder weerzinwekkende arbeidsomstandigheden in kobaltmijnen. Onze consumptie houdt dat in stand. Martine Wursten zegt hoe het anders kan.