Dronken man verzamelt massa verkeersovertredingen tijdens vlucht voor politie: “Het dossier leest als een Amerikaanse film”

© Photo News

Een 42-jarige man uit Zeebrugge verscheen dinsdagochtend voor de Brugse politierechter omdat hij wegvluchtte van een politiecontrole. Tijdens de achtervolging beging hij maar liefst 14 verkeersinbreuken.

Tim Lescrauwaet

De feiten dateren van 1 september vorig jaar. De politie wilde veertiger N.H. toen controleren in het centrum van Knesselare. De man kwam van een café en stapte net in zijn wagen. Toen hij de controle opmerkte, vluchtte hij weg. “Een achtervolging die startte in Knesselare en die uiteindelijk in Beernem stopte”, zei procureur Sabine Langenbick gistermorgen tijdens de zitting.

De inbreuken die de man tijdens de achtervolging begin waren niet min. Hij negeerde het bevel van de politie, reed door verschillende rode lichten, reed een rotonde in de verkeerde richting op, reed aan een onaangepaste snelheid en verleende meermaals geen voorrang. Toen de agenten er toch in slaagden om hem aan de kant te zetten bleek dat zijn wagen niet was ingeschreven, niet verzekerd was en niet gekeurd was. Bovendien reed hij met 1,6 promille alcohol in zijn bloed en moest hij eigenlijk nog een rijverbod uitzweten.

Slecht nieuws gekregen

Zijn advocaat besefte dat het geen dankbare zaak was. “Het is een hele boterham. Allez, eigenlijk een broodje”, zei ze. “Als ik het dossier las, waande ik me even in een Amerikaanse film. Hoe gebeurt zoiets? Die man zijn vriendin had hem verlaten en hij had slecht nieuws gekregen van zijn dochter. Hij is iets gaan drinken op café en werd daarna gecontroleerd. Hij maakte de domme beslissing om weg te vluchten.”

De zelfstandige schilder vroeg een werkstraf aan de politierechter. Al had die daar maar weinig oren naar aangezien de man al vier keer veroordeeld werd voor rijden onder invloed en al drie keer een rijverbod aan zijn laars lapte. De veertiger werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden, een boete van 9.600 euro en een rijverbod van twee jaar en negen maanden. Als hij daarna zijn rijbewijs nog terug wil krijgen zal hij opnieuw moeten slagen voor een theoretisch en praktisch examen en medische en psychologische proeven afleggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen