© ISOPIX

Voor Limburg blijft alleen Vautmans over in Europa

Ook in Europa gaat Vlaams Belang er op vooruit. Andere partijen trappelen ter plaatse of gaan zelfs achteruit. Voor onze provincie blijft alleen Hilde Vautmans over in Europa.

dom/mw

Ook voor het Europees Parlement wordt Vlaams Belang de grote winnaar. De partij pikt één zetel in van Open Vld en één van N-VA.

De voorbije vijf jaar was Gerolf Annemans de enige extreemrechtse vertegenwoordiger in Europa. Hij krijgt het gezelschap van Patsy Vatlet en Filip De Man. Vatlet is bij het grote publiek totaal onbekend, maar is een trouwe partijsoldaat van het eerste uur.

Dat Open Vld een zetel moet inleveren, is niet helemaal onverwacht. Het betekent dat nieuwkomer Alicja Gescinska – de nummer drie op de lijst – het niet haalt. De twee zetels die de liberalen in Europa overhouden, zijn voor Guy Verhofstadt en Hilde Vautmans.

Ook de N-VA moet dus een zetel inleveren. Het slachtoffer wordt Mark De Mesmaeker, de nummer vier op de lijst. Hij had gehoopt dat lijsttrekker Geert Bourgeois nog voldoende aantrekkingskracht had, maar dat is dus niet het geval.

De zetels van nieuwkomer Assita Kanko en voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt, nummer drie op de lijst, waren sowieso veilig.

Risico

Maar de grootste Europese verliezer was gisteravond Bart Staes. De Europese sterkhouder van Groen liet het lijsttrekkerschap aan Petra De Sutter. Staes rekende erop dat Groen zeker een tweede zetel zou halen. Daarvoor moest de partij ongeveer 15 procent halen. Volgens opiniepeilers mocht dat geen probleem zijn, maar ook Europees bleef Groen onder de verwachtingen. De partij gaat weliswaar 2 procent vooruit, maar dat is niet voldoende voor een tweede zetel. Aan Franstalige kant haalt Ecolo wel een tweede zetel.

CD&V verloor vijf jaar geleden haar derde zetel nipt aan de Open Vld. De twee zetels die het overhield, blijven behouden en gaan naar twee nieuwkomers op het Europese toneel, Kris Peeters en Cindy Franssen.

Vechten voor Limburg

Hasselaar Ivo Belet is zijn zetel kwijt, Hilde Vautmans is daarmee de enige overblijvende Limburgse Europarlementariër. “Het zal des te harder knokken worden voor de Limburgse belangen. In een Europees Parlement dat meer dan ooit gepolariseerd is, met een versterkte stroming van eurosceptische en eurofobe krachten. We moeten als Open Vld weliswaar een Europese zetel inleveren, maar onze ALDE-fractie komt versterkt uit de strijd. Dat danken we aan de krachtige stem die we laten horen voor een sterk Europa. Een Europa dat de grote uitdagingen – van klimaat tot migratie – aanpakt die we alleen in Europees verband kunnen aanpakken. We zullen in het nieuwe Parlement als liberalen meer wegen op de Europese besluitvorming.”

En dan was er nog de sp.a. De sociaaldemocraten waren vijf jaar geleden al teruggevallen naar één zetel. Die was veilig en blijft behouden. Kathleen Van Brempt kan zich opmaken voor een derde opeenvolgende termijn.

In Wallonië wint de PTB een eerste Europese zetel. MR en PS verliezen een zetel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer