© AFP

Advocaten Nemmouche lanceren complottheorie: “Geen aanslag, wel afrekening”

Vier jaar lang had Mehdi Nemmouche aangekondigd dat hij op het proces zijn waarheid zou vertellen over wat er echt gebeurd is in het Joods Museum. Maar gisteren zweeg hij, terwijl zijn advocaten alles uit de kast haalden om te bewijzen dat Nemmouche niet de dader kon zijn van de aanslag in mei 2014.

me, cel, red

“U hebt geweigerd de getuigen op te roepen die ik had gevraagd. Iedereen die kan helpen om de thesis van de aanklager te ontkrachten. Dus zeg ik niks”, zei Nemmouche gisteren, waarna hij weer ging zitten. Zijn advocaten Sebastien Courtoy en Henri Laquay hielden zich daarentegen niet in en lanceerden een complottheorie.

“Er is geen sprake van een aanslag door IS”, zei Courtoy. “Wel van een gerichte operatie tegen twee Mossad-agenten.” Miriam Riva, een van de twee vermoorde Israëlische toeristen, werkte een tijdlang als boekhoudster bij de Mossad. Ze was gepensioneerd en samen met haar echtgenoot op uitstap in Europa. Volgens de verdediging had ook haar man Emanuel banden met de Mossad.

Geen DNA

De advocaten van Nemmouche haalden nog een pak argumenten aan waarom hij de dader van de aanslag niet kon zijn. Zoals de vaststelling dat er geen DNA van Nemmouche op de deur van het Joods museum zat. “Nochtans zien we op de camerabeelden dat de échte dader die deur eerst met zijn linkerhand vastnam”, zei advocaat Henri Laqauy. De schutter zou de gesloten deur daarna nog eens twee keer vastgrijpen.

De advocaten van de slachtoffers waren achteraf niet onder de indruk: “Er is nog zoveel ander bewijs, dat onweerlegbaar aantoont dat hij wel de schutter is.” En allicht droeg de dader handschoenen, opperden ze.

Michèle Hirsch, de advocate van de Franstalige Joodse koepelvereniging CCOJB die burgerlijke partij is op het proces, reageerde cynisch. “Als ik de verdediging goed begrijp, is meneer Nemmouche drie keer slachtoffer: een keer van de Mossad die hem een aanslag in de schoenen schuift, dan van de federale politie en het parket die alle bewijzen tegen hem vervalst hebben. En dan van vier Franse journalisten die verzinnen dat Nemmouche hen in Syrië gemarteld heeft.”