Direct naar artikelinhoud
update

Toch geen klacht van ouders Mawda tegen Francken en De Wever

Archiefbeeld van huidig Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en diens partijvoorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA).Beeld belga

Er komt dan toch geen klacht van de ouders van Mawda, het meisje dat omkwam door een politiekogel, tegen Theo Francken en Bart De Wever. Dat zegt Mieke Van den Broeck, advocate van Progress Lawyers Network dat de ouders van Mawda vertegenwoordigt.

Volgens Le Soir en La Libre Belgique zouden de ouders van Mawda overwegen een klacht met burgerlijkepartijstelling in te dienen tegen Theo Francken en Bart De Wever vanwege het verspreiden van vertrouwelijke informatie. De advocaten nemen het N-VA-voorzitter Bart De Wever kwalijk dat hij vertrouwelijke informatie liet uitlekken over het traject van de familie-Shawri. Hij maakte publiek dat het gezin meermaals werd opgepakt in ons land, onder meer in een koelwagen.

Maar dat de ouders meteen ook een klacht willen indienen tegen Francken en De Wever, klopt niet, zegt advocate Mieke Van den Broeck. “Het was een antwoord op een hypothetische vraag. Mijn collega heeft toegegeven dat er in theorie een klacht zou kunnen ingediend worden. Maar we gaan dat niet doen. We overwegen het zelfs niet”, legt Van den Broeck uit.

“In het parlement, in de commissie, wordt geweigerd om te antwoorden op vragen van parlementsleden, omdat het onderzoek lopende is. En daarna, terwijl het onderzoek nog altijd lopende is, doet Bart De Wever alles in detail uit de doeken. Hoe is die informatie bij de burgemeester van Antwerpen terechtgekomen? ” zei advocate Selma Benkhelifa in Le Soir.

De woordvoerder van De Wever verklaarde vorige week dat de partijvoorzitter alle informatie die hij deelde zelf uit de pers had gehaald. 

Het meisje wordt woensdag om 14u begraven in Evere. Daarvoor wordt er een rouwstoet georganiseerd die vertrekt vanuit het opvangcentrum La Porte d’Ulysse aan de Haachtsesteenweg in Haren, meldt advocate Mieke Van den Broeck.

Lees ook: 'Verblijfsstatuut voor ouders Mawda verdeelt regering'