© EPA-EFE

Raoul Hedebouw reikt hand naar Vooruit en Groen: “Nu zijn we een zweeppartij, maar na 9 juni misschien niet meer”

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw sluit niet uit dat zijn partij na de verkiezingen toch meebestuurt. Hij reikt daarvoor de hand naar de socialisten, de groenen en de linkervleugel van CD&V, blijkt uit De Tenoren, de verkiezingspodcast van het Nieuwsblad met de kopstukken van alle partijen.

Farid El Mabrouk

Het is één van die wetmatigheden in de Wetstraat: dat de communisten van PVDA/PTB toch nooit verantwoordelijkheid opnemen en vanuit de oppositie enkel de meerderheid willen opjagen. Een eeuwige zweeppartij zijn dus. PS-voorzitter Paul Magnette noemde ze daarom eerder al een paar keer lafaards. De socialist verwijst dan steevast naar de onderhandelingen in 2018 in Charleroi en die voor een Waalse regering een jaar later.

Geen cordon rond PVDA

Maar volgens Raoul Hedebouw is er niets van aan. Uiteraard kan zijn partij ook vanuit de oppositie veel realiseren – volgens de partijvoorzitter heeft de PS in Vivaldi veel binnengehaald omdat PVDA veel druk zette op de regering – maar dat hij geen verantwoordelijkheid zou willen opnemen, klopt niet, stelt Hedebouw.

(Lees verder onder de foto)

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw en Nieuwsblad-hoofdredacteur Liesbeth Van Impe.© Kris Van Exel

“Nu zijn we een zweeppartij, maar na 9 juni misschien niet meer. Ik geef toe dat we in een leerproces zitten, maar we hebben nu onze eerste ervaring achter de rug in Zelzate (waar PVDA sinds 2018 in het gemeentebestuur zit, red.). Er bestaat een kans. De poorten zijn niet gesloten. Er is ook geen cordon rond ons, en wij gaan ook groter worden. Want om in de regering te zitten, moet je ook eerst zelf sterk staan”, verklaart Hedebouw in onze podcast.

De liberale schuit

Om samen te werken, kijkt de Partij van de Arbeid logischerwijs in eerste instantie naar linkse partijen zoals PS, Vooruit, Groen/Ecolo, maar ook de linkervleugel van CD&V. Maar tegelijkertijd geeft Raoul Hedebouw ook toe dat er niet veel liefde verloren gaat aan de relatie. “Die dynamiek raakt inderdaad moeilijk van de grond. Ik probeer bijvoorbeeld al anderhalf jaar de hand te reiken aan Vooruit, maar zij willen eerder met de N-VA in zee gaan. De PS? Ook daar krijg ik geen antwoord, omdat die partij vooral in het liberale schuitje wil zitten. Je ziet dat al die partijen meer naar rechts aan het opschuiven zijn.” (Lees verder onder de foto)

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw.© Kris Van Exel

Niet alleen Magnette, maar ook Vooruit-voorzitster Melissa Depraetere liet al verschillende keren optekenen dat ze een samenwerking met de communisten niet ziet zitten. Zij verwijst onder meer naar banden die de PVDA zou hebben met dubieuze regimes. De Vlaamse socialisten geloven ook niet dat Hedebouw het meent wanneer hij zegt dat hij wil besturen.

Het maakt ook allemaal deel uit van het politieke spel dat zowel PVDA als de andere linkse partijen spelen over het eventuele nut van een stem voor PVDA. Wie zegt dat die partij toch niet mee wil regeren, geeft ook meteen aan dat een stem voor de communisten geen nut heeft. Uiteraard countert Hedebouw die stelling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer