Onder meer aan de Leiekaai in Gent staat een bord met de volksbenaming '1.000-Vuren'
Foto: VRT NWS / Industriemuseum - Gustaaf Van Damme

Gent zet volksbenaming 1.000 Vuren voor het eerst op signalisatiebord: het verhaal achter de verdwenen kachelwinkel

Gent gebruikt bij werken aan een druk kruispunt de volksbenaming 1.000 Vuren op de signalisatieborden. De stad kiest niet voor de echte straatnamen, maar voor de term die al generaties gebruikt wordt. Weinig mensen weten dat die afkomstig is van een (kachel)winkel die er al decennia weg is. 

In Gent zijn er werken aan de kruising van de Noordstraat, de Contributiestraat en de Begijnhoflaan. Bij de meeste Gentenaars doen die namen niet meteen een belletje rinkelen. Ze weten wel meteen waarover het gaat als de term 1.000 Vuren valt. 

De volksbenaming is al decennia ingeburgerd en wordt van generatie op generatie doorgeven, ook nieuwe Gentenaars uit binnen- en buitenland adopteren de term vlot. Voor het eerst prijkt hij nu op een officieel signalisatiebord. 

Modernistisch winkelpand in aluminium

De benaming is terug te voeren naar de gelijknamige keuken- en kachelwinkel (de 1.000 vuren) van de familie Bekaert. Ze baatte, vanaf de jaren 50-60, een zaak uit aan het kruispunt. Later veranderde de zaak in een grootwarenhuis voor huishoudtoestellen en interieur. De winkel kreeg de naam 'Home Standing'. 

Modernistisch winkelpand uit jaren 60 met grote neonreclame van 'Home Standing'
Foto: Industriemuseum - Gustaaf Van Damme

De winkel specialiseerde zich in moderne keukens en wilde dat in het begin van de jaren 60 ook laten uitschijnen met een nieuw gebouw. Dat werd onder meer uit aluminium opgetrokken door architecten Emile en Jean De Nil. In het modernistische pand kwamen ook appartementen. In de jaren 90 verdween de zaak, het gebouw werd deels verbouwd. 

"Geen actief beleid"

De keuze voor de volksbenaming in Gent is opvallend. Wie via navigatietools op zoek gaat naar de 1.000 Vuren vindt bijna niets. "We hebben gekozen voor een gangbare term, iedereen weet wat ermee bedoeld wordt", klinkt het bij de stad. "Het is geen actief beleid om volksbenamingen te gebruiken, maar soms is het gewoon duidelijker." 

De Lijn werkt aan de tramsporen aan het kruispunt, ook het wegdek wordt er vernieuwd. Het kruispunt is tijdens de werken grotendeels afgesloten. Het auto- en fietsverkeer moet omrijden. Voor voetgangers is er een alternatieve oversteekplaats. De werken duren van 21 mei tot en met 12 juli. 

De huidige voorgevel van de 'Home Standing' aan de wegenwerken

Meest gelezen