Sinds maandag 6 mei bezetten studenten het gebouw van de Universiteit Gent. Een week later volgt dus ook de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen.© Kristof Vadino

Studenten bezetten UA voor Palestina: “We zijn solidair met de slachtoffers van de genocide in Palestina”

Antwerpen -

Met als eis een academische boycot tegenover Israël kondigen studenten van UAntwerpforPalestine op maandag 13 mei een vreedzame bezetting aan van de Antwerpse Stadscampus. Het is nog niet duidelijk hoelang het protest zal duren.

UAntwerpforPalestine profileert zich als een beweging van studenten en academici van de Universiteit Antwerpen die, wars van politieke strekkingen, oproept tot een academische boycot tegenover Israël. In een notendop willen de studenten dat de Universiteit Antwerpen de banden met Israëlische instellingen verbreekt.

“De UA heeft na zeven maanden nog steeds geen samenwerkingen met problematische universiteiten in Israël geschrapt”

Marieke Saeys

UAntwerpforPalestine

Daarom bezetten ze vanaf maandagmiddag de Stadscampus. “We willen solidair zijn met de slachtoffers van de genocide in Palestina en de protesterende studenten in landen, zoals de VS, die nu met geweld worden aangepakt”, zegt Marieke Saeys van UAntwerpforPalestine. “Anderzijds heeft de UA na zeven maanden nog steeds geen standpunt ingenomen voor een staakt-het-vuren of samenwerkingen met problematische universiteiten in Israël geschrapt.”

Nood aan transparantie

In hun eisen vragen de studenten transparantie over de samenwerkingen van de UA met Israëlische universiteiten, alsook het verbreken van alle academische banden. Tenslotte roepen ze de rector op zich duidelijk uit te spreken tegen de bezetting en voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en de rest van Palestina. “In december heeft de rector gesteld dat er meer transparantie zou komen over de samenwerkingen van de UA met Israëlische universiteiten. Hij is die belofte nog niet nagekomen.”

Hoe lang de bezetting zal duren is nog niet duidelijk. UA-rector Herman Van Goethem wenste alsnog niet te reageren op het aangekondigde protest. Na een pro-Palestijnse actie in november 2023 riep Van Goethem enkele studenten op het matje. Betogen op de terreinen van de UAntwerpen is bij reglement verboden.(id)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Onderwijs