Vlaams Belang Leopoldsburg en Beringen houden samen persmoment
foto: Hans Put

4 gemeenteraadsleden van Vlaams Belang stappen op in Leopoldsburg en Beringen: "Partij is vrouwonvriendelijk, slechte samenwerking"

In Limburg stappen 4 gemeenteraadsleden van Vlaams Belang uit de partij. Het gaat om Daisy Vandeplas en Chantal Nagels (Leopoldsburg) en Mike Corneille en Wendy Hill (Beringen). Ze gaan door als onafhankelijken. Nagels zal ook in de provincieraad als onafhankelijke doorgaan. Ze noemen de partij vrouwonvriendelijk en hekelen een slechte samenwerking.

Een klein bommetje vandaag bij Vlaams Belang in Limburg. De afgelopen dagen bleek al dat het rommelde in Leopoldsburg. Zo eiste Ronald Peeters, voorzitter van Vlaams Belang Leopoldsburg, duidelijkheid van partijgenoten Chantal Nagels en Daisy Vandeplas omdat ze onder meer meermaals afwijkend stemden tijdens de gemeenteraad.

Deze middag kwam er meer duidelijkheid tijdens een persconferentie. "Het is een hevige verkiezingsstrijd geweest en dit is een gevolg ervan", zegt Nagels. 

Vrouwonvriendelijkheid en pesterijen

"We voelen ons als vrouw onrecht aangedaan", vertelt Nagels. "Vlaams Belang Leopoldsburg staat al langer gekend als vrouwonvriendelijk en het klopt jammerlijk genoeg wel."

"Sinds vorig jaar, toen wij gekozen werden om op de nationale lijst te staan en enkele mannen niet, hebben wij als vrouwen veel bagger en seksistische opmerkingen over ons heen gekregen", voegt Vandeplas toe.

"We hebben dat meermaals aangekaart bij de partijtop, maar er zijn slechts enkele povere bemiddelingen gebeurd. Wij werden als vrouwen niet gesteund. De pesterijen gingen heel ver, zelfs tot chantage en bedreigingen toe." Verschillende mensen reageerden zeer emotioneel op het persmoment.

Sympathisanten brengen hun steun uit op de persconferentie
foto: Hans Put

Moeilijke samenwerking in Beringen

En er was nog een verrassing, want ook 2 gemeenteraadsleden van Vlaams Belang Beringen namen ontslag en gaan als onafhankelijke door. Het gaat om Mike Corneille en Wendy Hill.

"De samenwerking in Beringen is gewoon nihil", zegt Corneille van Vlaams Belang Beringen. "Ik mag niet meedoen bij fractievergaderingen, we zijn van niets op de hoogte, het loopt gewoon niet."

Verbaasde reacties

Oriana Saeren, voorzitter van Vlaams Belang Beringen valt compleet uit de lucht.

"Hier wist ik echt niets van", reageert Saeren. "Ik zal dit intern verder bespreken. Ik heb van in het begin al wel aan Mike gevraagd om zijn mandaat af te staan aan mensen die wel de juiste motivatie hebben om te zetelen. Wij zullen verder gaan met mensen die zich wel echt engageren voor onze partij en onze inwoners."

"Het is jammer dat ze op die manier vertrekken, ondanks de bemiddelingspogingen. We zijn zeker niet vrouwonvriendelijk. Ik heb mijn plaats zelfs afgestaan aan een vrouw", zegt voorzitter Ronald Peeters van Vlaams Belang Leopoldsburg.

We kunnen nu constructief verder werken aan ons werk in Leopoldsburg
Ronald Peeters, voorzitter van Vlaams Belang Leopoldsburg

"Dit is ongezien voor Leopoldsburg, maar we gaan vooruit als eensgezinde partij. We kunnen nu constructief verder werken aan ons werk in Leopoldsburg. Het is jammer dat Vlaams Belang in een slecht daglicht gesteld wordt."

Naast de gemeenteraadsleden stappen ook nog enkele leden op bij Vlaams Belang. Onder wie ook Larissa Claesen, die op de lijst stond bij de gemeenteraadsverkiezingen in Leopoldsburg, maar niet verkozen werd.

Het rommelt al langer bij verschillende lokale afdelingen van Vlaams Belang in Limburg. Zo was er vorig jaar in Hechtel-Eksel al de afscheuring van een nieuwe partij: DSA (Democratisch Sterk Alternatief). Die partij kwam de leden van Beringen en Leopoldsburg vandaag een hart onder riem steken.

Reactie van Kamerlid en gemeenteraadslid in Bilzen-Hoeselt Annick Ponthier (Vlaams Belang):

"Dit gaat eigenlijk over 1 afdeling, Leopoldsburg, waar al maandenlang strubbelingen waren. Dat ging niet om politieke inhoud, maar om persoonlijke kwesties", zegt Ponthier. "Nu zien we dat 2 mensen uit de naburige gemeente mee werden gesleurd in dat verhaal, maar het ene heeft niks met het andere te maken."

"In Beringen zijn de strubbelingen van een totaal andere orde, maar ging het om 2 mensen die eigenlijk al met 1 been uit de partij stonden", gaat ze verder. "Maar, zoals dat dan meestal gaat, hebben een aantal misnoegden elkaar gevonden en een gemeenschappelijke deler gezocht."

Ze wil niet te veel ingaan op de beschuldigingen die tijdens de persconferentie zijn geuit. "Die zijn namelijk totaal onterecht. Dat zogenaamde vrouwonvriendelijke karakter? Er was een vrouwelijke lijsttrekker in Leopoldsburg en voor de provincieraad, Chantal Nagels namelijk, die onder meer ook regiovoorzitter was. Daar zijn dus zeker tegenargumenten te bieden."

"Dat is allemaal dus een beetje naast de kwestie", besluit Ponthier. "Volgens mij zijn dat excuses die worden gezocht voor een aantal niet ingeloste verwachtingen."

"Voor de rest hebben wij in bijvoorbeeld Pelt, Sint-Truiden en Bilzen-Hoeselt wel een heel goede werking. Dit is dus echt wel een alleenstaand feit."

De problemen dateren al van bij de verkiezingscampagne
foto: Hans Put
Pano

Draagmoederschap: nood aan een wettelijk kader?

Pano onderzocht de impact van het gebrek aan een wettelijk kader rond draagmoederschap.

Meest gelezen