Een inktstempel vervangt de brandsleutels.© jdw

Sint Hubertusprocessie en Halve marathon staan centraal in druk Pinksterweekend

Elewijt -

Het Pinksterweekend in Elewijt, dat is kermis, muziek en vertier in de cafés en terrasjes, maar vooral de jaarlijkse Sint Hubertusprocessie die op Pinkstermaandag uitgaat. En dan zijn er ook nog de halve marathon en joggings.

Juliaan Deleebeeck

In de processie, die om 10 uur aan de kerk vertrekt, staat de figuur van Sint Hubertus, patroonheilige van Elewijt, centraal.

De processie belicht veelzijdig de figuur van de heilige als jager, bisschop, dierenvriend… Elewijt was eeuwenlang een gekend bedevaartsoord waar de heilige aangeroepen werd tegen hondsdolheid. De brandsleutels die daarbij gebruikt werden, bestaan nog maar zijn vervangen door een zachtere inktstempel. (Lees verder onder foto)

De jonge Hubertus te paard.© jdw

Over de processie is een dossier samengesteld voor erkenning tot immaterieel erfgoed. Daarover is er nog geen uitspraak.

Na de misviering en de wijding van de dieren is er extra aandacht voor de kinderen die met hun dierenknuffel naar de zegening komen. ”Een knuffel is heel belangrijk voor een kind”, licht Ann Huybrechts van het processiecomité toe. ”Hij geeft een kind warmte, houvast en een veiligheidsgevoel. Pater Chuks zal de kinderen die hun dierenknuffel meebrengen zegenen.”

Korte jogging of halve marathon

Het sportieve hoogtepunt van het weekend ligt aan de voetbalvelden van Elewijt. Sparta is er voor de 48ste keer organisator van Den Elewijtse Halve, een jogging voor kinderen, één voor G-atleten en wedstrijden van 5 en 10 kilometer. Het programma start om 15 uur.

Elewijtenaars wordt gevraagd om voor processie en loopwedstrijden een stoel(tje) buiten te plaatsen om passanten welkom te heten. (Lees verder onder de foto)

Het podium vorig jaar vlnr: Joeri Deleebeeck (3de), winnaar Lander Van Droogenbroeck en Peter Olbrechts (2de).© jdw

De koninklijke harmonie Sint Hubertus kleurt het kermisweekend muzikaal in met d’Harmonie in het getouw. Dat is een woordspeling op het samenspel met Zero Skip, waarbij muziek en touwtjespringen gecombineerd worden. De muziekavond met act staat zaterdag op het programma in de zaal van GBS De Regenboog om 20 uur.

Zaterdag en zondag zorgen coverbands voor ambiance op de parking van café ‘t Steen.

Nog zaterdag staat de groene uitvalbasis van Heirweg I decor voor Mercularia, een Romeinse markt en kampement vanaf 11 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER