De interventieploeg van politiezone Berlaar-Nijlen zette de achtervolging in op de man en kon hem na een kilometerslange rit ook klissen.© Joren De Weerdt

1 jaar cel en onmiddellijke aanhouding voor man die op de vlucht slaat met 1 kilo speed: “Dollemansrit door dorpskernen”

Berlaar/Kessel -

De strafrechter in Mechelen heeft een 43-jarige man veroordeeld tot een jaar cel en een boete van 8.000 euro omdat hij op de vlucht was geslagen voor de politie. Snel werd ook duidelijk waarom: de man had een aanzienlijke partij drugs in zijn wagen liggen.

Theo Derkinderen

Een interventieploeg van politiezone Berlaar-Nijlen kreeg op 23 december een melding van een woninginbraak. Onderweg naar de interventie, in de Rameyenstraat in Berlaar, merkten de politiemensen een auto op die snel probeerde weg te rijden.

“De politie vond dat, met de melding van de inbraak in het achterhoofd, verdacht en sloot niet uit dat de bestuurder iets met de feiten te maken had. Daarom gingen ze achter het voertuig aan om een controle te kunnen uitvoeren”, lichtte openbaar aanklager Margot Kennis toe. “Toen de bestuurder van de wagen de politie in de gaten kreeg, stopte hij niet en deed er alles aan om te kunnen ontkomen. Het was het begin van een dollemansrit door verschillende dorpskernen. De chauffeur reed tijdens zijn rit zelfs bijna een fietser aan en raasde rakelings naast een andere wagen.”

Uiteindelijk stopte de kerel aan een maïsveld in Kessel (Nijlen). Daar probeerde hij nog te voet weg te vluchten maar kon hij uiteindelijk worden overmeesterd en gearresteerd. “De man in kwestie bleek M.V. te zijn, een persoon zonder vast adres. Hij was verbaal agressief tegen de politie en weigerde aanvankelijk ook om zijn identiteit te geven.”

Al elf keer veroordeeld

Snel werd duidelijk dat hij niets te maken had met de aanvankelijke melding van de inbraak. “Maar even snel had de politie door waarom hij was weggevlucht voor de interventieploeg: in zijn wagen lag een aanzienlijke hoeveelheid drugs. Het ging om een kilogram speed, maar ook om ketamine, cannabis en cocaïne”, aldus nog het Openbaar Ministerie

M.V. werd in het verleden al elf keer veroordeeld voor drugsfeiten. “Mijn cliënt ontkent de feiten niet. De ketamine, cannabis en cocaïne waren voor eigen gebruik. De partij speed die in de auto lag was niet van hem”, reageerde advocaat Pieter De Wit.

De rechter legde M.V. een jaar effectieve celstraf en een boete van 8.000 euro op. Bovendien werd de onmiddellijke aanhouding uitgesproken. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen