© kma

Nieuwe eigenaar wil feestlocatie heropenen, maar zonder de zondagse overlast

Café De Schuur op de Kantonbaan in Oelegem heeft een nieuwe eigenaar. Buurman Erik Jans kocht de prachtig gelegen zaak. Hij hoopt eind dit jaar de deuren weer te openen, maar een zondagavonddancing zoals vroeger wordt het niet meer.

kristin matthyssen

De Schuur is even omstreden als populair. De vroegere camping ligt op een boogscheut van het fort van Oelegem, naast De Schijn en vlak bij het Antitankkanaal. Een paradijs, maar de jongste zeven jaar liep het soms de spuigaten uit.

“Komt het door de publiciteit op Facebook? Maar er waren zondagavonden dat hier zelfs autocars met mensen vanuit het Franse Rijsel kwamen, om hier de hele zondagnacht te fuiven”, vertelt Erik Jans. “De pintjes waren hier goedkoop en het is hier natuurlijk ook een unieke setting.”

Dat klopt. Geen geraas van auto’s aan De Schuur, alleen geruis van bomen. Nu de eigenaars wat ouder werden, kreeg Erik Jans de kans om De Schuur te kopen. “Ik woon hier al tien jaar vlak naast. De Schuur is sinds twee weken dicht, maar de zaak gaat zeker weer open, als het van mij afhangt. Ik moet nu als nieuwe eigenaar de elektriciteit in orde brengen, een drankvergunningsaanvraag doen en een attest voor de voedselveiligheid in orde maken. Het vraagt heel wat administratie. Als alles rond komt, hoop ik binnen een tweetal maanden te heropenen. Niet meer als dancing op zondagavond, maar als gezellige taverne waar fietsers en wandelaars kunnen stoppen in het weekend. En als zaaltje voor privéfeesten. Er gebeurden hier vroeger ook al geregeld huwelijksfeesten.”

“Door de unieke ligging zou het hier ook een toffe locatie zijn voor verjaardagsfeestjes voor kinderen of cursussen yoga, tango, tai chi, natuureducatie en meer. Ik ga de omheiningen verwijderen, zodat iedereen hier kan komen wandelen en genieten van de natuur. Ik heb al veel plastic in de wei opgeraapt. Alles wordt ecologisch in ere hersteld. Wie hier eens een nachtje wil tentkamperen is ook welkom.”

Erik gaat voorlopig blijven werken, “maar misschien dat ik binnen een tweetal jaar van De Schuur wel een fulltime job kan maken? Ik heb vroeger zelf tien jaar als gerant een café geleid.”