Gelijkheid

Londense herenclub opent dan toch de deuren voor vrouwen

© Getty Images

Leden van een van de oudste privéclubs van Londen, de Garrick Club in Covent Garden, hebben dinsdag beslist dat vrouwen voortaan lid mogen worden.

blg, yda

In de Garrick Club in Covent Garden zijn voortaan ook vrouwen welkom. De leden debatteerden twee uur lang over een motie om vrouwen toe te laten tot hun rangen. Die werd volgens The Guardian en The Telegraph uiteindelijk aangenomen met ongeveer 60 procent van de stemmen.

Wie lid wil worden van de Garrick betaalt 1.900 euro per jaar voor toegang tot het gebouw in Garrick Street. In ruil daarvoor kun je gebruikmaken van de biljartzalen, de leesruimtes en de eetzalen. In de bars van de club ontsnap je aan de drukte van het nabijgelegen Leicester Square.

De herenclub presenteert zich als een onschuldig curiosum, een relict van het ­patriarchaat in Engeland. Maar dat beeld klopt niet helemaal, bleek vorige maand uit het vijftig ­pagina’s tellende ledenboek van de club dat The Guardian kon inkijken.

Hoewel er minder politici in de club zitten dan twintig jaar geleden, blijft de Garrick het epicentrum van het juridische establishment, van overheidsfiguren en van een discreet netwerk voor prominenten uit de kunstwereld. Pogingen om de Garrick te moderniseren stootten op heftig intern verzet. Al meermaals hebben de leden moties om vrouwen toe te laten weggestemd, de laatste keer in 2015.

Sting en Mark Knopfler

De Garrick was net als andere prestigieuze clubs op grond van een oude regel voorbehouden aan mannen. Die werd regelmatig bekritiseerd als archaïsch. De vraag om vrouwen toe te laten tot gentlemen’s clubs is de afgelopen jaren steeds prangender geworden.

Deze keer hebben “veel leden van de Garrick Club, onder wie Sting, Mark Knopfler en andere belangrijke acteurs en producers, de voorzitter geschreven met het dreigement de club te verlaten als de leden niet vóór toegang voor vrouwen stemmen”, schreef John Simpson, een BBC News-redacteur en zelf lid van de club, op X.

In 2021 werd een petitie gesteund door Cherie Blair, een bekende advocate en de vrouw van voormalig premier Tony Blair. Ze vertelde hoe ze in 1976 buiten moest blijven toen haar toekomstige man naar binnen mocht. “Het is schandalig dat er sindsdien zo weinig vooruitgang is geboekt”, schreef ze. De ondertekenaars van de petitie wezen erop dat vrouwen de mogelijkheid werd ontnomen om te netwerken in de clubs. Dat is voor hen nadelig, vooral in beroepen waarin ze ondervertegenwoordigd zijn.

De ledenlijst van de club wordt geheimgehouden, maar het is geweten dat er bekende figuren uit de ambtenarij, de juridische wereld, de journalistiek en de kunsten op staan. Onder anderen koning Charles III en de acteurs Brian Cox en Benedict Cumberbatch zijn volgens The Guardian lid.