donderdag 21 juni 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Het stadion van Europa FC in Gibraltar: de natte droom van elke fotograaf. AFP

KRC Genk
Loting tweede voorronde Europa League

Tegenstrever komt uit Luxemburg, Kosovo of Gibraltar

Geen voorgerecht maar amuse gueule

Fola Esch (Luxemburg), FC Prishtina (Kosovo) of Europa FC (Gibraltar) wordt de eerste tegenstrever van KRC Genk in de Europa League. De heenwedstrijd van de tweede ronde wordt op donderdag 26 juli afgewerkt in Genk, de return staat één week later op 2 augustus gepland. Het Europese voorgerecht wordt dus niet meer dan een amuse gueule, de Genkse vertegenwoordigers Stephan Poelmans en Robin Godderie leken wel een konijnenpoot op zak te hebben in Nyon. Veel pittigere duels met het Schotse Hibernian, het Zweedse Djurgardens en Beitar Jeruzalem uit Israël konden ontlopen worden.

Racing Genk kent pas op donderdagavond 19 juli zijn uiteindelijke tegenstrever, welgeteld zeven dagen voor de heenmatch. Die wordt mogelijk op verplaatsing gespeeld, het Luxemburgse Fola Esch – de meest waarschijnlijke opponent – is zelfs vragende partij om eerst thuis te voetballen. Ze hoopt zo meer volk te kunnen lokken naar de thuismatch.

Maar vooraleer de naam van de tegenstrever bekend is, moeten eerst nog vier wedstrijden worden afgewerkt. Te beginnen met Europa-Prishtina op 28 juni en 5 juli. De winnaar van dit pré-kwalificatieduel stoot door naar de eerste voorronde op 12 en 19 juli tegen Fola Esch. De voorkeur van Philippe Clement gaat uit naar een trip naar Luxemburg, omdat die het minst belastend is. De Genkse coach neemt de oppositie overigens ernstig: hij stuurt scouts naar elke van de vier wedstrijden, waarin de mogelijke tegenstrever aan de bak komt. “We hebben zo hard gestreden voor dat Europees ticket, ik wil niet dat iemand de eerste horde op weg naar de poules lichtzinnig opneemt”, verwittigt Clement.

Europa FC

In de schaduw van de rots

College Europa FC uit Gibraltar speelt naast de befaamde rots op het kunstgras van het Victoria Stadion, waar doorgaans het meeste gevaar komt van landende vliegtuigen. Een must voor groundhoppers maar grootse prestaties leverde Europa FC er nog niet in Europa. Dit is de vijfde campagne op rij, amper één keer werd de tweede voorronde bereikt. (mg)

FC PRISHTINA

Ex-club van Zhegrova

FC Prishtina is de ex-club van de Genkse dribbelkont Edon Zhegrova. Het eindigde achter kampioen Drita tweede in de Kosovaarse competitie en speelt voor het tweede jaar op rij Europees. Vorig seizoen was Prishtina kansloos tegen het Zweeds Norköping (0-5 en 0-1). De club moet zijn thuismatchen wel afwerken in het enige door UEFA goedgekeurde stadion in Mitrovica. (mg)

CS FOLA ESCH

Oppassen voor Hadji

CS Fola Esch komt net als de grote rivaal Jeunesse uit Esch-sur-Alzette. Het eindigde vorig seizoen als derde in de competitie op respectabele afstand van Dudelange en Niederkorn.

Meest in het oog springen de zestien goals van topschutter Samir Hadji. De Marokkaan is de zoon van Mustapha Hadji, die mooie tijden beleefde in de Premier League bij Aston Villa en Coventry.

Fola Esch speelt zijn thuiswedstrijden in het Stade Emile Maurisch, dat naast 3000 staanplaatsen slechts 826 zitjes telt. Voor een thuismatch tegen KRC Genk wordt mogelijk uitgeweken naar het nationaal stadion (8.000 zitplaatsen). Toch nog dit: Luxemburgse clubs zorgden de voorbije jaren al voor enkele stunts in de voorrondes van de Europa League. Vijf jaar geleden werd Utrecht gewipt door Differdange, vorig seizoen strandde Glasgow Rangers tegen Niederkorn. (mg)

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws