© erik van eycken

Voormalig ingenieur is op een na beste huwelijksfotograaf van de Benelux

Tot vijf jaar geleden zag Yves Schepers’ leven er nog helemaal anders uit. De ex-ingenieur uit Bonheiden kwam eerder toevallig in contact met fotografie. Tegenwoordig kaapt hij de ene na de andere prijs in de wacht. Op de Masters of Wedding Photography sleepte hij de hoofdprijs in de wacht in maar liefst negen categorieën.

Erik Van Eycken

Huwelijksfotograaf Yves Schepers (34) won de negen awards niet toevallig. Om het kwartaal vergelijkt de jury diverse beelden van verschillende fotografen uit de Benelux, 450 in totaal, goed voor zevenduizend foto’s. Tot vorige week stond Schepers op één, maar hij werd op de valreep nog van de troon gestoten door een Nederlander. Vorig kaapte Yves zelfs tien prijzen in de wacht op dezelfde wedstrijd. Toch is hij ook dit jaar uiterst fier. Het gaat hem op professioneel vlak dan ook voor de wind.

Gisteren was hij nog in Bonheiden, vandaag vertoeft hij samen met een verliefd koppel op Tenerife: “Door mijn beroep reis ik de halve wereld rond. Tot vijf jaar geleden oefende ik mijn job als ingenieur nog uit op de logistieke afdeling van een bedrijf. Aangezien mijn toenmalige huisgenoot huwelijksfotograaf is, kwam ik met de stiel in contact. Al snel probeerde ik het zelf ook uit en vijf jaar geleden stond mijn allereerste website online. Zoals iedereen begon het met kiekjes bij vrienden en familie.” Nauwelijks een jaar later stond de agenda van de fotograaf vol: “Ik belandde in een online community met huwelijksfotografen. Ik ben er nog steeds lid van. We leren van elkaar en geven opdrachten door. Eigenlijk begon ik ermee om een sociaal netwerk uit te bouwen.”

Yves schopte het inmiddels ook tot huisfotograaf van het VTM-programma Blind Getrouwd.

(Lees verder onder de foto’s)

© rr

© rr

Huwelijk in Afrika

De erkenningen die Yves op de Masters of Wedding Photography kreeg zijn van diverse pluimage: “We worden beoordeeld op spontane en creatieve beelden, reportagestijl, emoties en andere parameters.”

“Van mij krijg je dus niet het klassieke verhaal van iemand die toevallig op zolder een fototoestel vond en ermee is gaan experimenteren”, gaat hij verder. De man geeft inmiddels regelmatig opleidingen voor gerenommeerde merken en woont er dikwijls ook bij, zowel in binnen- als buitenland. Dat combineert hij met huwelijken tot in de Verenigde Staten en volgende jaar zelfs eentje in Afrika. “De ‘ambiance’ bij reportages zit altijd goed”, lacht hij. “Bij huwelijken heerst altijd wel een leuke en plezante sfeer. Mensen zijn open en sociaal. Bovendien probeer ik met mijn eigen stijl te bewijzen dat huwelijksfotografie niet saai is. Soms kijkt men neerbuigend, maar dat is nergens voor nodig. We moeten naast de klassieke momenten ons ook specialiseren in portretten, dansfoto’s en detailfotografie.”

En waarom laten koppels een van hun mooiste momenten ooit vastleggen door Yves? “Een magische formule is er niet. Affiniteit en dat tikkeltje talent is wél nodig. Bovendien probeer ik me steeds empathisch op te stellen en mee te gaan in de ‘positieve flow’ van het moment. De positieve ingesteldheid maakt het ene beeld beter dan het andere.” Vandaag, woensdag, weet Yves bovendien hoe hoog hij eindigt in de competitie Fearless Photographers, de ‘Oscars van de fotografie-industrie, een wedstrijd waar hij vorig jaar knap vierde werd.