Direct naar artikelinhoud
Migratiepact

Mars tegen Marrakech gaat toch door - Rudi Vervoort: “Politie zal alles in werk stellen om verbod te handhaven”

Dries Van Langenhove van jongerenbeweging Schild en Vrienden.Beeld Photo News

De Mars tegen Marrakech gaat zondag toch door in Brussel, ondanks het verbod van burgemeester Philippe Close (PS). Dat laat de organisator weten aan De Morgen. “De politiediensten zullen alles in het werk stellen om het besluit dat ik genomen heb uit te voeren”, reageert Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). 

De Mars tegen Marrakech is een organisatie van de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden, studentenverenigingen KVHV en NSV, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren. Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove diende de aanvraag voor de manifestatie in onder eigen naam. 

“We komen samen om 12 uur aan Brussel-Centraal en zullen bussen inleggen vanuit de centrumsteden”, zegt Filip Brusselmans, de preses van studentenvereniging KVHV Antwerpen die optreedt als woordvoerder voor de Mars tegen Marrakech. Het zou gaan om een zestal bussen vanuit steden als Gent, Brugge, Sint-Niklaas en Antwerpen.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en burgemeester van Brussel-stad Philippe Close (PS) hadden gezegd dat “er geen sprake kan zijn van toe te laten dat een bruine mars in Brussel doorgaat”. Sinds die weigering zouden de organisaties achter de mars veel berichten hebben gekregen van mensen die toch willen gaan betogen.

‘Met de term ‘bruine mars’ is het duidelijk dat het polariseren en stigmatiseren van de PS-dictatuur zijn hoogtepunt heeft bereikt’
Filip Brusselmans, KVHV Antwerpen

“We zetten door voor deze mensen, die het meest geraakt worden door het migratiepact van Marrakech”, zegt Brusselmans. “Met de term ‘bruine mars’ is het duidelijk dat het polariseren en stigmatiseren van de PS-dictatuur zijn hoogtepunt heeft bereikt.”

Lees ook

Lees ook
Beeld RV

Vrees voor rellen bij ‘Mars tegen Marrakech’ van Schild & Vrienden

Raad van State

De organisators zullen ook naar Raad van State stappen om alsnog een toestemming te bekomen, zich beroepend op de vrijheid van vereniging. “Maar daarvoor is het wachten tot we de officiële weigering vanuit Brussel ontvangen hebben.”

Maar ook als ze geen gelijk krijgen van Raad van State, of de procedure niet rond geraakt voor zondag, zal de Mars tegen Marrakech doorgaan. De organisators weten nog niet of het uiteindelijk ook een mars kan worden, of toch eerder een samentroepen aan het station. “We willen geen conflict met de ordediensten en zullen ons niet verzetten. In de ideale wereld hebben we natuurlijk gewoon een toelating voor zondag”, aldus nog Brusselmans. 

‘We willen geen conflict met de ordediensten en zullen ons niet verzetten’
Filip Brusselmans, KVHV Antwerpen

Risico

Brussels minister-president Rudi Vervoort herhaalt dat de keuze om de mars te verbieden genomen werd op basis van informatie van de politiediensten. Hij wijst er ook op dat op sociale media berichten circuleerden dat ook extremisten en hooligans zich bij de betoging zouden aansluiten. Daarom is er voor hem een risico voor de openbare orde. Dat staat los van de vrijheid van meningsuiting, die de organisatoren inroepen. “Bovendien hebben we in Brussel al genoeg betogingen. Dat vraagt veel van de Brusselse politie”, aldus de minister-president.

Brussels minister-president Rudi Vervoort.Beeld BELGA

Wat gebeurt er als de betoging toch doorgaat? “De politiediensten zullen alles in het werk stellen om het besluit dat ik genomen heb uit te voeren”, aldus Vervoort, die erop wijst dat hij niet verantwoordelijk is voor de manier waarop de politie haar taken uitvoert.

Hij wijst erop dat de organisatoren alle recht hebben om het besluit aan te vechten bij de Raad van State. “We leven in een rechtsstaat.” Op vragen of de omschrijving ‘bruine mars’ goed gekozen was, wilde hij geen commentaar kwijt.