Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Negatief reisadvies voor Parijs: "Vermijd menigten als je toch komt”

Foto ter illustratie.Beeld Photo News

Hoewel de Franse regering de ‘gele hesjes’ heeft opgeroepen om zaterdag niet te manifesteren naar aanleiding van de aanslag in Straatsburg, geldt er komend weekend opnieuw een negatief reisadvies voor Parijs. Dat meldt Buitenlandse Zaken. De sociale onrust duurt intussen al een maand. In de Franse stad Avignon is in de nacht van woensdag op donderdag een actievoerder om het leven gekomen.

Het slachtoffer werd aangereden door een vrachtwagen. Dat is vernomen van het parket. Het ongeluk gebeurde bij een straatblokkade op een rotonde in de buurt van een afrit van de snelweg. Het slachtoffer was 23 jaar oud. De vrachtwagenbestuurder werd in hechtenis genomen.

De protestbeweging van de ‘gele hesjes’ is sinds half november overal in het land aanwezig om te demonstreren voor meer koopkracht en tegen de hervormingen van de Franse regering. Daarbij richten ze geregeld wegversperringen op. In de marge van de protesten zijn al verscheidene mensen om het leven gekomen.

Reisadvies

Net als vorig weekend raadt de Belgische overheid reizen naar Parijs af wegens de geplande protesten en het verhoogde veiligheidsrisico na de aanslag in Straatsburg. “Als u naar Parijs komt, volgt u best de volgende voorzorgsmaatregelen: vermijd menigten en blijf weg van elke bijeenkomst, geef de voorkeur aan de arrondissementen van de linkeroever en ga niet naar symbolische plaatsen en andere toeristische gebieden, zoals de Arc de Triomphe, de Champs-Elysees, de Boulevard Haussman, de Concorde en de Bastille”, luidt het advies.

Buitenlandse Zaken vindt het ook raadzaam om niet in het centrum van Parijs rond te rijden omdat verkeerslichten beschadigd zijn, wat soms chaotisch verkeer veroorzaakt. “Parkeer voertuigen in ondergrondse parkeergarages en niet op straat. Belemmer voorts geen discussies en andere controverses en verzet je niet tegen de politie”, aldus Buitenlandse Zaken.

Ook andere steden

De Belgische overheid verwacht de belangrijkste problemen in Parijs, maar het is mogelijk dat andere steden ook worden getroffen. “Voor alle reizen naar Frankrijk, met inbegrip van de overzeese departementen en gebieden, nodigen we reizigers uit om de voorzorgsmaatregelen te respecteren.”

TUI contacteert al zijn reizigers met afreis van 14 tot en met 17 december om hen te informeren over de situatie in Frankrijk. Reizigers krijgen de kans om hun reis te annuleren of uit te stellen naar een latere datum. “Alle bij TUI geboekte onderdelen van de reis (treinticket, overnachtingen, tickets voor musea of andere uitstappen) worden aan de reizigers terugbetaald in geval van annulering”, luidt het.

Ook Thomas Cook neemt contact op met zijn klanten. Ze kunnen hun reis kosteloos annuleren of de afreisdatum of locatie wijzigen. “We bekijken per klant want de wensen zijn”, klinkt het.