maandag 17 december 2018 - Geld
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Probleem 3: Dure pronostiek

De Kleppers zijn het haasje nadat ze twee foto’s van het internet plukten voor eigen gebruik. Dick Demey

Twee foto’s van internet geplukt: 583 euro boete

OVERPELT Fietsclub De Kleppers organiseerde in het voorjaar een pronostiek. Die leverde de clubkas 25 euro op. De uitslag kwam op de website. In het najaar kwam een rekening aan, voor de publicatie van twee foto’s bij de pronostiek. Kostprijs 583 euro.

WIE?

Naam: Wielerclub De Kleppers

Waar: Rodenbachlaan, Overpelt

WAT?

Het internet bulkt van de prachtige foto’s. Het gebruik ervan, zonder toelating, kan u duur te staan komen.

Een beetje vereniging heeft een eigen website. Daar worden dan foto’s op gebruikt die gekopieerd werden van andere sites.

Het gebruik van foto’s, zonder toestemming van de auteur, houdt evenwel risico’s in. Vraag dat maar aan wielerclub De Kleppers.

De club had naar aanleiding van Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race een pronostiek georganiseerd. De namen van de leden die gewonnen hadden, werden op de site van de club bekendgemaakt, met een foto van de winnaars van de klassiekers erbij.

“Onze site is weliswaar publiek toegankelijk, maar het ging dus wel om pagina’s die voor intern gebruik waren bestemd”, zegt Jan Boons. “Groot was onze verbazing, toen we enkele weken geleden een brief in de bus kregen van Permission Machine. Dat bedrijf staat in voor de inning van de auteursrechten op foto’s van fotografen en persagentschappen.”

“Blijkbaar had onze webmaster foto’s van het persagentschap gebruikt. Hij had die foto’s van een site geplukt. Er stond geen bronvermelding bij en ook niet bij dat het verboden was om die foto’s te kopiëren en te plakken. Het was hem ook niet bekend dat hij voor zoiets aan iemand toestemming moest vragen.”

“In eerste instantie werd ons gevraagd om een licentie aan te kopen voor het gebruik van die foto’s, tegen 583 euro. Nadat we protest aantekenden, werd een minnelijke schikking van twee keer 150 euro voorgesteld.”

Omdat u de beelden meteen heeft verwijderd van uw webpagina, de club zich inzet voor sociale doelen en draait op vrijwilligers, zijn we bereid tot coulance (een soepele opstelling, nvdr). Gaat u niet op ons voorstel in, dan moeten we het oorspronkelijke tarief handhaven, schreef Permission Machine.”

“Driehonderd euro, voor een vereniging zonder winstoogmerk blijft dat veel geld”, zegt Jan. “We schenken de inhoud van onze clubkas geregeld aan een goed doel. Uiteraard hebben fotografen recht op een inkomen. Maar moet dat ten koste gaan van een vereniging? De pronostiek heeft welgeteld 25 euro opgeleverd. Laat ons de foto’s met die opbrengst betalen…”

NIET OPGELOST

“Nadat door Persagentschap Belga werd vastgesteld dat twee foto’s waren gebruikt zonder toestemming, werden De Kleppers aangeschreven voor een bedrag van 583 euro”, zegt Permission Machine.

“Dat kan veel lijken, maar in dat bedrag zit de vergoeding voor de fotografen, Belga, Permission Machine en btw. De foto’s zijn niet enkel gemaakt, er is ook veel tijd gekropen in het nakijken of de foto niet werd verkocht, of er sprake is van een inbreuk en het opstellen van het dossier.”

“Verenigingen als De Kleppers betalen om een lokaal te huren voor een evenement, voor de drank die ze gebruiken en dergelijke meer. Waarom zou de fotograaf dan geen vergoeding mogen krijgen voor zijn werk?”

“Voor de specifieke situatie van De Kleppers, werd het bedrag verlaagd tot 150 euro. Alle kosten in acht genomen, is dit een eerder symbolisch bedrag. Maar tot 0 herleiden is niet mogelijk, want dan is het de fotograaf die in de kou blijft staan, nu, en de talloze andere keren dat zijn foto’s worden gekopieerd. Verenigingen die foto’s willen gebruiken, kunnen op onze goede wil rekenen, maar dan moeten ze op voorhand toestemming vragen.”

“Consumenten die geen enkele commerciële bedoeling hebben, en bijvoorbeeld geen reclame op de website plaatsen, worden overigens niet aangeschreven.”

Permission Machine: misbruik verboden

HERENTALSPermission Machine, in ons land actief sinds 2013, verdeelt fotolicenties voor de bij hen aangesloten fotografen en fotoagentschappen zoals Belga en PhotoNews. De onderneming, gevestigd in Herentals, is erkend en onderworpen aan de controle van de FOD Economie.

“De Kleppers hebben op het internet een leuke foto gevonden die perfect op hun website paste”, legt woordvoerder Gunter Luyckx uit. “De Kleppers zijn niet alleen. Op het internet vind je in een vingerknip duizenden foto’s die perfect op je website passen. Jammer genoeg vergeten de mensen dat de fotograaf een vergoeding verdient voor z’n werk.”

“Je zou kunnen denken dat die fotograaf het maar niet erg moet vinden. Toch tref je een fotograaf driedubbel als je z’n werk gebruikt zonder te betalen.”

“Eén: een fotograaf verdient z’n brood met zijn foto’s. Twee: Als je zomaar foto’s gebruikt, dan kunnen de bezoekers van je website diezelfde foto ook gebruiken. Zo mist de fotograaf alweer inkomsten. En drie: gebruikers die wel betalen voor de foto’s, kunnen zich benadeeld voelen. Waarom zouden zij nog een vergoeding betalen voor iets dat iedereen gratis gebruikt? Zo dreigt de fotograaf alweer het slachtoffer te worden.”

Permission Machine beschikt over de technologie om afbeeldingen op te sporen van de fotografen en agentschappen die zijn aangesloten. Op het internet staan nogal wat klachten over de werkwijze van de onderneming. Advocaten adviseren soms zelfs om niet te betalen wanneer Permission Machine een rekening stuurt.

Dat is evenwel geen goede raad, zo blijkt. “Het feit dat geen auteur op de afbeelding staat en deze dus te goeder trouw werd overgenomen, is irrelevant”, zegt de FOD Economie. “Ook afbeeldingen die bijvoorbeeld terug te vinden zijn via Google Images, zijn eveneens beschermd door het auteursrecht. In dit dossier is Permission Machine in zijn recht een vergoeding te vorderen.”

Over de hoogte van de tarieven spreekt de FOD Economie zich niet uit. De rechtenhouder kan autonoom de hoogte van het tarief toepassen, weliswaar met respect voor de regels van burgerlijk recht. Er kan geen exorbitant hoog bedrag gevorderd worden. Er mag geen misbruik van een machtspositie zijn.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws