© if

Baas Nederlandse motorclub No Surrender gearresteerd

Voorman Henk Kuipers (53) van de Nederlandse motorclub No Surrender is dinsdagochtend gearresteerd in zijn woning in Emmen. Dat meldt de politie Drenthe. Kuipers wordt verdacht van zware mishandeling, afpersing, bedreiging en diefstal met geweld.

De strafbare feiten zouden zowel binnen de motorclub als daarbuiten zijn gebeurd van 2014 tot en met 2017. Zo wordt Kuipers ervan verdacht tenminste acht leden te hebben mishandeld, bestolen en afgeperst, nadat ze zich in zijn ogen niet hadden gehouden aan de clubregels. Vervolgens moesten ex-leden boetes betalen van een paar duizend euro of waardevolle goederen inleveren.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat het “signalen binnenkrijgt dat een flink aantal slachtoffers van de 53-jarige verdachte geen aangifte durft te doen”.

Nieuwe arrestaties

Dinsdagochtend werd ook nog een andere betrokkene bij de zaak opgepakt. De 59-jarige man uit Sneek zou Kuipers hebben ingeschakeld voor het oplossen van zakelijke conflicten en het doen van incasso’s, terwijl hij wist dat er sprake was van een strafbare aanpak. Die incasso’s gingen gepaard met bedreigingen en werden soms uitgevoerd in clubkleding. De zoon van Kuipers is vorige maand gearresteerd. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging en wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Volgens De Telegraaf staat de aanhouding van Kuipers los van eerdere bedreigingen jegens Telegraaf-journalisten John van den Heuvel en Mick van Wely, vanuit No Surrender. Die worden apart onderzocht.

De aanhoudingen maken deel uit van een langer lopend onderzoek naar criminele activiteiten binnen No Surrender. In januari van dit jaar werd op last van de burgemeester van Emmen het clubhuis van de motorclub gesloten en gesloopt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER