Hongersnood dreigt voor Noord-Koreanen door droogte en oorlogsbeleid Kim Jong-un: “Te veel militairen om te voeden”

© ISOPIX

Door de ergste droogte in bijna 20 jaar en zware economische sancties dreigt een hongersnood voor de gewone Noord-Koreaanse burger. Het regime van leider Kim Jong-un blijft ondertussen schaarse middelen in het (nucleair) wapenprogramma pompen.

rrln

De spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten liepen de afgelopen weken hoog op door de voortdurende rakettests en dreigende taal van het regime in Pyongyang. Achter dit machtsvertoon gaat echter een zeer schrijnende situatie schuil voor de Koreaanse burger. Voor de gewone man in het geïsoleerde land dreigt een hongersnood, nu Noord-Korea wordt geteisterd door de ergste droogte sinds bijna twee decennia.

De aanhoudende droogte heeft eerder deze zomer veel gewassen vernietigd. Noord-Korea kan daardoor waarschijnlijk een groot deel van haar ruim 25 miljoen burgers niet voldoende voeden, zegt de Japanse documentairemaker Jiro Ishimaru, die een netwerk van burgerjournalisten in Noord-Korea runt, tegen The Guardian.

Ook de VN maakt zich grote zorgen over het lot van de Koreaanse bevolking. De organisatie vreest voor wijdverspreidde ondervoeding en ziektes in het land. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft ruim 5,3 miljoen euro vrijgemaakt om de graan-, rijst-, mais- en aardappeltekorten terug te dringen. “Het grootste deel van de bevolking is aangewezen op de landbouw voor haar levensonderhoud. Op dit moment is het van vitaal belang dat boeren de benodigde steun krijgen”, schrijft de FAO in een verslag over de situatie in Noord-Korea.

© ISOPIX

“Te veel militairen om te voeden”

Ishimaru kaart bovendien aan dat het voedsel niet eerlijk wordt verdeeld. “Ten eerste zijn er te veel militairen om te voeden”, verklaart hij. “En corruptie is er aan de orde van de dag. Dus wanneer de legerleiding hun deel van het voedsel, dat met fikse marges wordt verkocht op de openbare markt, heeft genomen, blijft er nagenoeg niets over voor de reguliere soldaat.” Volgens bronnen van de Japanner verkeren veel Noord-Koreaanse soldaten, zo’n 1 miljoen, in een slechte fysieke gesteldheid en zijn ze helemaal niet klaar voor een eventuele oorlog.

Lees ook: Waarom alleen dit land ons mogelijk kan behoeden voor een oorlog met Noord-Korea

Het onvermogen van Noord-Korea om bevolking voldoende te onderhouden, heeft voor een particuliere markt in voedsel en kleding uit China gezorgd, legt de documentairemaker uit. “De autoriteiten staan dit toe, omdat ze weten dat anders de hele staat zou instorten.”

© REUTERS

Sancties

Ook de opgelegde VN-sancties dreigen voornamelijk de burger hard te treffen, meent Ishimaru. Zelfs China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, ging met de sancties akkoord en heeft alle invoer van steenkool, ijzer(erts), lood(erts) en zeevruchten uit Noord-Korea verboden. Dat heeft een grote impact: maar liefst 92 procent van alle uitgevoerde producten van Noord-Korea gaat naar China.

“Kim wil kracht uitstralen”

Ishimaru vreest dat het leed van de Koreaanse bevolking over het hoofd wordt gezien door het spierballengerol van het regime in Pyongyang en de toenemende spanningen met de Verenigde Staten. “Maar dat is precies wat Kim Jong-un wil: kracht uitstralen en laten zien dat het volk massaal achter hem staat”, aldus Ishimaru. “In ieder ander land zouden er opstanden zijn door de voedseltekorten, maar niet in Noord-Korea.”

Lees ook: Wat bezielt Noord-Korea? En waarom komt het volk niet in opstand?

“Niets te vieren voor de burger”

De eensgezinde toon van de bevolking is niet vreemd. De burgers worden zwaar geïndoctrineerd en ze gaan gebukt onder een tirannie waarbij critici (op hardhandige wijze) de mond wordt gesnoerd. Toch zijn er af toe kritische geluiden te horen. Zo sprak de Daily NK onlangs met burgers die zeiden “gedesillusioneerd te zijn met het regime van Kim Jong-un, dat meer geld uitgeeft aan het bouwen van raketten dan het verbeteren van ons levensonderhoud”.

“Iedereen beseft dat wanneer het regime een raket lanceert er economische sancties zullen volgen”, klinkt het verder. “Er valt niets te vieren voor de burger. Aanvankelijk was de bevolking trots dat het regime zich openlijk verzette tegen de Verenigde Staten, maar tegenwoordig is het anti-Amerika-sentiment afgezwakt, terwijl het respect voor het regime is gedaald.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen